Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haški tužitelj za hrvatske generale traži ukupno 67 godina zatvora.


Obrane pak traže oslobađajuću presudu. Završne riječi u predmetu Oluja počet će se izvoditi 30. kolovoza. 27 godina za Antu Gotovinu, 23 za Mladena Markača i 17 za Ivana Čermaka. Kazne su to koje za njih traži haško tužiteljstvo. Tvrde da su odgovorni za progon 90 tisuća Srba, ubijanje, pljačke i paleži. Kažu da su to učinili po diskriminacijskoj osnovi. Premijerka Jadranka Kosor se suzdržava od komentara, pa i od brojki i permanentnog, povijesnog hrvatskog deja vu.

Vezani članci Slika nije dostupna Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici Slika nije dostupna Hoće li presuda generalima usporiti dovršetak pregovora s Europskom unijom?

'Ne mogu se uplitati zato što sam članica Vlade, predsjednica Vlade, ali sasvim sigurno ja sam uvjerena da kao što se pokazalo točnim ono što mi cijelo vrijeme u Vladi tvrdimo, a to je da ostvarujemo punu i potpunu suradnju sa međunarodnim kaznenim sudom da će se i u ovom slučaju stvari rasplesti kako očekuju svi oni koji očekuju presude', rekla je Kosor.

>> ICTY: Tužiteljstvo za generale traži 67 godina zatvora

Politička dimenzija suradnje sa sudom i tužiteljstvom u slučaju Oluje nije prioritetna. Prioritetna je odluka koju će donijeti sud, jer ona će na kraju svega politički odrediti Hrvatsku. Osudi li sud njih, osudit će cijelu akciju, ponosnu, veličanstvenu, onu koju velikom i povijesnom već danas svi odreda nazivaju. Samo nesvjesni mogu misliti drukčije. Zato su svi oprezni.

'To je tužiteljev posao i nadam se da obrane imaju svoj posao dobro odrađene. Vidjet ćemo, sud će odlučiti', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Za generala gotovinu obrana traži oslobađajuću presudu. Sadržaj Čermakova i Markačeva podneska nije još poznat. Povezujući dokaze, te iskaze diplomata, eksperata svih vrsta, te bivših dužnosnika takozvane krajine, Gotovinina obrana tvrdi: Tužiteljstvo mu nije dokazalo krivnju, a Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije! Bilo bi dobro kad bi ovo zadnje, ali na pravom mjestu, čuli barem jednom od naših političara i diplomata. Da laž o građanskome ratu, a istinu o agresiji pred vijećem sigurnosti konačno izvedu na čistac.