Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva tjedna nakon što je naložilo tužiteljstvu skraćivanje optužnice u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", raspravno vijeće Haškog suda je izdalo nalog kojim je propisalo kako to učiniti.


Vijeće je na predraspravnom ročištu održanom 9. veljače usmeno naredilo haškim tužiteljima da skrate optužnicu, u skladu s ranijom najavom da su spremni, ukoliko im to bude naređeno, odustati od progona za djela počinjena u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica te od djela u šest od 20 općina obuhvaćenih optužnicom.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši dužnosnik UN-a: Čermak je bio kooperativan Slika nije dostupna 'U optužnicama protiv generala vidim svoje rečenice, što znači da sam u pravu'

Haško tužiteljstvo tako će odlukom vijeća smanjiti broj lokacija zločina i vremena koje obuhvaća optužnica za zločine počinjene tijekom Oluje protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Ono neće izvoditi dokaze za zločine počinjene na području Kijeva, Lovinca, Polače, Smilčića, Titove Korenice i Udbine, te neće izvoditi dokaze za zločine počinjene tijekom listopada i studenog 1995. godine.

Tužiteljstvo je zadržalo pravo da se pozove na dokaze koji se tiču tih optužbi, tamo gdje je relevantno za obrazac, namjeru i znanje o počinjenju kaznenog djela.

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala da su počinili zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja u razdoblju između srpnja i studenog 1995. godine, etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Obrana hrvatskih generala ocijenila je da tužiteljski prijedlog
skraćivanja optužnice ne predstavlja bitno smanjivanje opsega optužnice protiv trojice hrvatskih generala.

Raspravno vijeće Haškog suda koncem prošle godine, kada je prvi puta otvorilo pitanje skraćivanja optužnice, tražilo je od tužiteljstva da odustane od trećine optužnice.

Početak suđenja trojici hrvatskih generala zakazan je za 7. svibnja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju