Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maratonsko suđenje

Haag: Nakon pet godina završne riječi u slučaju 'Prlić i drugi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo pet godina, haaško suđenje šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH ulazi sljedeći mjesec u završnicu.

Tada će se od 7. veljače iznositi završne riječi tužiteljstva i obrane koji su izveli ukupno oko 400 svjedoka, čiji su dokazi pretočeni u 50 tisuća stranica zapisnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj maratonskog suđenja Čelnici Herceg-Bosne: Žalimo zbog žrtava, ali nismo krivi Slika nije dostupna Četvorica zatražila riječ Kraj maratonskog suđenja: Čelnici Herceg-Bosne obraćaju se sudu

>> Bivšim čelnicima Herceg Bosne prijeti 240 godina zatvora?

Obrana zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka u svojim će završnim riječima tražiti oslobađajuću presudu jer je uvjerena da tužitelji nisu dokazali njegovu krivnju, kaže njegov branitelj Božo Kovačić, a prema njegovim riječima isto će učiniti i obrane ostale petorice optuženih bivših čelnika HR Herceg Bosne - premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brune Stojića, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića, zapovjednika HVO-a generala Milivoja Petkovića te šefa komisije za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića.

Obrana odbacila konstrukciju tužiteljstva

Kovačić kaže da obrana u potpunosti odbacuje konstrukciju tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom kao i njihovu tezu da je Hrvatska bila gospodar rata u BiH. O utemeljenosti tužiteljske teze o namjerama Hrvatske u ratu u BiH, kaže branitelj Kovačić, dovoljno govori da je iz Hrvatske uz odobrenje vlasti otišlo više ljudi u Armiju BiH nego u HVO.

Obrana je na suđenju isticala da se Hrvatska u BiH nije borila protiv JNA nego su se hrvatske snage borile protiv tih snaga na cjelokupnom bojištu koje je obuhvaćalo teritorij Hrvatske i BiH.

Optužnica za udruženi zločinački pothvat

Suđenje je počelo 26. travnja 2006. pod optužbom za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su, kako tvrdi tužiteljstvo, optuženi htjeli pripojiti Hrvatskoj. Teritorijalna ambicija udruženog zločinačkog pothvata bila je Banovina Hrvatska a njegovi sudionici, uz šestoricu optuženih, bili su Tuđman, te pokojni ministar obrane Gojko Šušak, general Janko Bobetko i Mate Boban, osuđeni za ratne zločine Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mladen Naletilić Tuta i drugi, kazao je tada tužitelj Kenneth Scott.

Šestoricu bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optužnica tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom više desetaka tisuća Bošnjaka i drugih nehrvata, ubojstvima, silovanjima, deportacijama, zatočenjem civila, nečovječnim i okrutnim postupanjima, uništavanjem imovine, razaranjem, uništavanjem vjerskih i obrazovnih objekata, pljačkom te protupravnim napadima i teroriziranjem civila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene