Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće

Robinson: I dalje postoji problem topničkih dnevnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Haškog suda Patrick Robinson u četvrtak je u pisanom godišnjem izvješću Općoj skupštini UN-a, koje je objavljeno na web stranici suda, istakao da u suradnji Hrvatske s tužiteljstvom Suda postoji problem oko predaje ključnih vojnih dokumenata iz operacije Oluja, odnosno nestalih topničkih dnevnika HV-a.

'U razdoblju na koje se odnosi izvješće, Hrvatska je primjereno i pravodobno odgovorila na većinu zahtjeva za pomoć od Ureda tužitelja. (...) Međutim Ured tužitelja nastavlja se suočavati s teškoćama u osiguranju suradnje Hrvatske u predmetu Gotovina i ostali. Konkretno, Hrvatska od 2007. kontinuirano propušta predati ključne vojne dokumente vezane uz operaciju Oluja', istakao je Robinson.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brammertz u Hrvatskoj Kosor: 'Tragamo za topničkim dnevnicima' Slika nije dostupna Karamarko zadovoljan 'Ni haški tužitelj neće imati razloga reći da ne surađujemo'

Također je ocijenio da 'postoji ograničeni napredak u istrazi o nestalim dokumentima', čiju je provedbu ICTY zatražio od Hrvatske. 'Ured tužitelja je izrazio zabrinutost oko usredotočenosti, načina i metodologije provedene istrage. Pitanje je otvoreno pred nadležnim sudskim vijećem', naveo je Robinson, dodajući kako haško tužiteljstvo ostaje u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima na razini Vlade i razini stručnjaka kako bi se riješilo to pitanje. Također je istaknuo primjerenu suradnju haškog tužiteljstva s Uredom državnog odvjetnika RH.

>> Gdje su topnički dnevnici i tko ih je ukrao?

U govoru koji je održao pred Općom skupštinom UN-a, Robinson nije govorio o suradnji država s ICTY-em. U govoru je istaknuo da bi ICTY trebao završiti glavninu suđenja iduće godine, a preostala tri 2011. te suđenje Radovanu Karadžiću početkom 2012. Tijekom 2013. trebali bi završiti svi žalbeni postupci. Pozvao je članice UN-a da učine sve na uhićenju preostale dvojice haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Robinson je također otvorio pitanje isplate odšteta žrtvama ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, te pozvao na stvaranje komisije koja bi bila nadležna za odštetne zahtjeve.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene