Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Ključno pitanje

Gdje su topnički dnevnici i tko ih je ukrao?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod jakim pritiskom iz Europske unije Hrvatska mora istražiti gdje su nestali dijelovi topničkih dnevnika iz Oluje i tko ih je odnio. U javnosti se kalkulira s imenima nekih bliskih suradnika generala Gotovine. No, vlast o tome nevoljko govori.

Tko je posljednji imao dokumente koji se danas nazivaju topničkim dnevnicima podatak je koji je Vlada dostavila haškome sudu. No to, po mišljenju tužitelja, nije dovoljno već  treba naći te ljude, ali i nestale dokumente. A to je u rukama hrvatskih pravosudnih tijela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko zadovoljan 'Ni haški tužitelj neće imati razloga reći da ne surađujemo' Slika nije dostupna Nisu potrebni Topnički dnevnici: Vlada nastavlja potragu

'Mi ne bismo smjeli vršiti pritisak na bilo koju instituciju, jel riječ o državnom odvjetništvu ili nekom drugom, da radi svoj posao. Sve bi oni to trebali raditi po logici stvari', rekao je premijer Sanader.

Rade li i što u državnom odvjetništvu ne dijele s javnosti.
Jedini slučaj povezan s topničkim dnevnicima koji više nije tajna je postupak protiv Marina Ivanovića, jednog od odvjetnika general Ante Gotovine, koji je optužen zbog topničkih dnevnika. 'Vode se postupci, ali oni nisu dovršeni. Tko može biti odgovoran; onaj tko nije dovršio proceduru zbog koje nismo pred haškim sudom potpuno čisti', zaključio je predsjednik Mesić.

Spominju se neka imena

Iako nema sužbene potvrde pojavljuju se imena ljudi koji su navodno imali veze s topničkim dnevnicima. Jedan od osnivača zaklade za Gotovinu, Hučić Željko, nekadašnji Gotovinin suradnik u oružanim snagama koji ne želi komentirati svoju moguću povezanost s topničkim dnevnicima.

'Sve ono što smo mi tjekom istrage pronašli, a da je upućivalo na nezakonite radnje je u rukama drugih vlasti u Hrvatskoj', tvrdi Jadranka Kosor. Da hrvatska surađuje s Haagom u potpunosti slažu se unatoč vikend trzavicama i predsjednik i premijer. Tako stiže i pojašnjenje izjave o taocima pomanjkanja političke volje.

'Smatram da je trebalo stvari procesuirati u onim slučajevima kada se znalo da je netko uklonio, pokušao ukloniti ili uništio dokaz koji nije privatno vlasništvo', zaključio je predsjednik Mesić, a svoje je mišljenje izrazio i Sanader. 'Svaka pravna procedura pa i državnog odvjetništva i pravosuđa ima svoji proces koji će trajati. Koji će možda trajati i dulje nego proces u Haagu', rekao je premijer. Takvim se odgovorom treba zadovoljiti haški tužitelj, ali i europske zemlje koje zbog njegova polunegativnog izvješća blokiraju hrvatske pregovore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene