Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Elektronički recepti, naručivanja i zdravstveni kartoni 55 su milijuna kuna vrijedan projekt Ministarstva zdravstva koji nikako da olakša i ubrza posjete liječnicima.


CEZIH, ili Centralni informacijski sustav Hrvatske, liječnicima bi trebao olakšati i ubrzati posao. No nije tako. Računalni sustav im pada i po nekoliko puta na dan.

Vezani članci Liječnik poslao dramatično upozorenje Liječnik pokazao kako izgledaju zadnji trenuci ljudi koji umiru od korone: "Vaše osobne slobode neće vam ništa značiti kad vas intubiram, a onda umrete" Talijanski liječnici i pacijenti Potresan oproštaj liječnika od kolege koji je preminuo od korone: "Poznajem sivo, koščato lice smrti, gledao sam je u oči"

'Više vremena provedem klikajući, gledajući u kompjuter i gledajući je li koji recept prošao nego što se posvetim pacijentu, čitanju nalaza, praćenju bolesti i njihove terapije', liječnica Hrvojka Končar, iz Doma zdravlja u Dubravi. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odbacuje odgovornost zbog lošeg rada sustava vrijednog 55 milijuna kuna.

Olakšanje stresnih posjeta liječniku

Elektronički recepti, a potom i uputnice i naručivanja trebale bi olakšati ionako stresne posjete liječnicima. 'Baš sam danas pitala jednu pacijenticu kako joj se to čini. Ona je meni rekla da joj je super, ali da će me ipak doći vidjeti. Znači taj kontakt sa liječnikom pacijenti i dalje žele zadržati', dodala je liječnica Končar.

Dok sustav konačno proradi kako treba, dobro je jedino to što su prijašnjih godina pacijenti u čekaonicama istrenirali svoje strpljenje.