Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gredelj i Sesvečan u USKOK-u

'Teze da su svi sve znali su teze onih koji žele uvući Jadranku Kosor u blato'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Nevenke Jurak na ispitivanje u USKOK dovedeni su predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan i i odvjetnik te stranke Vladimir Gredelj.

Predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan i odvjetnik te stranke Vladimir Gredelj, došli su nešto prije 13 sati na ispitivanje u USKOK, koji je protiv HDZ-a pokrenuo istragu zbog tzv. crnih fondova.

Pročitajte i ovo Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj

Sesvečan je na pitanje novinara je li spreman za ispitivanje odgovorio potvrdno i ušao u sjedište USKOK-a, a odvjetnik prve stranke osumnjičene za korupciju kazao je kako očekuje da će ispitivanje trajati kratko. Tako je i bilo, izašli su nakon nešto više od pola sata.

Gredelj: HDZ je izvukao Hrvatsku iz blata i doveo je u Europu

'Ja sam branitelj, a Sesvečan predstavnik HDZ-a, stranke koja je izvukla Hrvatsku iz blata i dovela je u Europu. Ovo nije suđenje stranci, već načinu vođenja stranke od 2003. do 2009. Odbacujem sumnje da bi HDZ imao koristi od počinjenja kaznenih djela pojedinaca', rekao je Gredelj.

'HDZ trpi štetu, materijalnu i moralnu. Teze da su svi sve znali su teze onih koji žele Jadranku Kosor uvući u blato i diskreditirati je', zaključio je Gredelj.

Predstavnik HDZ-a u sjedište USKOK-a je došao s odvjetnikom jer se ta stranka, uz 19 fizičkih osoba, u slučaju Fimi medija osumnjičena kao pravna osoba.

Nevenka Jurak nije ponudila nove dokaze

U jutarnjim satima u USKOK-u je na ispitivanju bila i bivša šefica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak. Jurak je u USKOK došla prije devet sati, u pratnji dvojice odvjetnika, Krešimira Vilajtovića i Ive Farčića. Prije ispitivanja nisu željeli davati izjave. Jurak je na ispitivanju zadržana manje od 45 minuta, nakon čega je Farčić izjavio da je ispitivana na okolnosti proširenja istrage protiv HDZ-a, vezano uz crne fondove.

Farčić je rekao da se nisu pokušavali nagoditi, a rekao je i da nije ponudila nikakve nove dokaze te da su činjenice u ovom slučaju uglavnom već ranije utvrđene. 'Činjenično i okolnosno je iskazivala o sadržaju spisa. Vjerujem da je naša funkcija u ovom predmetu time gotova', kazao je, ne želeći odgovoriti je li Nevenka Jurak priznala krivnju.

Nije znao reći hoće li o ovom slučaju biti ispitan i bivši premijer Ivo Sanader.

Na ispitivanju se očekivala i bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, no danas se nije pojavila jer je već u tajnosti ispitana. Odvjetnik prve hrvatske stranke osumnjičene za korupciju prije ispitivanja nije želio otkriti ni strategiju kojom se HDZ planira braniti protiv USKOK-ovih sumnji.

Tužiteljstvo, naime, sumnja da se dio novca izvučen iz ministarstava i državnih tvrtki slio u HDZ-ovu crnu blagajnu iz koje su se financirale izborne kampanje i troškovi nekih stranačkih dužnosnika.

Pod istragom su zbog toga od ranije bile odgovorne osobe HDZ-a, bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, a posljednjim je proširenjem istraga obuhvatila i bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka te bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka.

Jarnjak i Maček zbog toga su u srijedu satima ispitivani u USKOK-u, a HDZ-u je blokirana imovina, kako bi se država mogla namiriti u slučaju da im se pravomoćno dokaže krivnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene