Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javljali se poznati

Gužva na natječajima za Nadzorne odbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najpoželjnijih poslova u Hrvatskoj svakako je biti član Nadzornog odbora. Pokazuje to i prava navala na javne natječaje koji su prvi korak prema njihovoj depolitizaciji.

Vlada je već odabrala prve članove. Prijavila su se i brojna poznata lica iz politike i gospodarstva.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

>> Šuker više neće biti član Nadzornog odbora Ine

Davor Štern nekadašnji prvi čovjek Ine vraća se u tu naftnu kompaniju kao član nadzornog odbora. 'Pošto sam u punoj snazi i imam dosta vremena, nisam u sukobu interesa a volim Inu jer sam u njoj počeo raditi to je nastavak jednog životnog puta', objašnjava Štern koji je u Ini smijenjen 2000. Nakon toga bavio se lobiranjem za ruske kompanije, ali i za mađarski MOL. Ne obazire se na kritike kako je sve samo ne neovisan. 'Smatram kako vlasnici imaju isti interes da Ina bude još bolja nego je bila. Znam kako će kritika biti, ali ja imam čistu savjesti', kaže Štern.

Davor Štern se prijavio samo za nadzorni odbor INE. Za razliku od primjerice Tomislava Dragičevića koji se javio i za HEP, Janaf i Plinacro. Nije tajna da Dragičević nije omiljena osoba aktualne vlasti. Vodio je Inu u vrijeme SDP-ove vlasti. HDZ-ova garnitura nije ga smjela maknuti zbog prijateljstva sa sada bivšim predsjednikom Mesićem. O tome je pred istražnim povjerenstvom za INU govorio Damir Polančec.

'Kriteriji su stručnost i vjerujem da ćemo između ovih kandidata uspjeti odabrati najbolje. Imamo još dosta imenovanja za odrediti. Puno se kandidata javilo i zbog toga posao ide polagano', rekao nam je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Naknade u nadzornim odborima minimalno 2 tisuće kuna

Navala za nadzorne odbor postoji i u resorima drugih ministara. Kod Božidara Kalmete primjerice 1333 osobe jure za 75 fotelja. Među njima su primjerice makroanalitičar Ante Babić koji se navodno prijavio za desetak mjesta te bivši direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić u čije vrijeme je avioprijevoznik bio u gubicima natječe se za nadzorni odbor Zračne luke Zagreb.

'U Nadzornim odborima sjedati će stručni ljudi koji mogu obaviti posao. Danas ćemo imenovati 13 nadzornih odbora - sretan broj', rekla je premijerka Kosor prije sjednice Vlade. Ostali Nadzorni odbori biti će imenovani uskoro. U državnim tvrtkama članovi nadzornog odbora dobivaju 2.000 kuna. No u tvrtkama koje imaju i druge vlasnike iznosi su veći. U Podravci su primjerice oko 8 tisuća kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene