Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska banka za obnovu i razvoj snizila je prognoze ekonomskog rasta za Hrvatsku, točnije prema njihovim predikcijama ekonomija zemlje past će za 1,9 posto.


Europa će se suočiti s još jednom izazovnom godinom prije nego započne oporavak. Prema najnovijim predikcijama Europske banke za obnovu i razvoj koje se objavljuju svakog kvartala, istočnoeuropske ekonomije će ostvariti mnogo manji rast od predviđenog, piše Financial.

Vezani članci U Hrvatskoj je osobito zabrinjavajuć pad izvoza i proizvodnje (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage: "Ako EU uđe u recesiju, to će se osjetiti i u Hrvatskoj. Doznajte tko bi mogao biti prvi na udaru" Slika nije dostupna Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta: Sastanak guvernera EBRD-a u Sarajevu 8. i 9. svibnja

Osim za Hrvatsku, snižene su prognoze i za Sloveniju, Mađarsku i Srbiju, a veći se rast očekuje u Rusiji i Turskoj. U izvješću od prije tri mjeseca očekivao se pad od 1,2 posto, a sada je predikcija pada još veća, odnosno 1,9 posto. Sljedeće se godine očekuje rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda od 1,2 posto. 'Očekuje se skroman rast BDP-a u Hrvatskoj', izvijestio je EBRD.

>> EBRD snizila prognoze rasta hrvatskog gospodarstva

Posljedice europske recesije šire se na istok. U međuvremenu se kod južnih i istočnih mediteranskih zemalja očekuje rast od prosječno 2,9 posto u ovoj godini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook