Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubili trećinu stanovništva

Nakon poplava je obnovljena, ali danas je prazna: "U Gunji bi se moglo savršeno živjeti. Ali u sebi vrištim...''

Aktualno Galerija Kuće u Posavini - 1 Kuće u Posavini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kuće u Posavini - 2 Kuće u Posavini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kuće u Posavini - 3 Kuće u Posavini - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kuće u Posavini - 4 Galerija 1/4 >>
Iako je država u obnovi Posavine brže djelovala nego u obnovi Banovine i Zagreba, nove kuće nisu donijele očekivani povratak niti su zaustavile iseljavanje.

Ušminkana, ali prazna – tako danas izgleda Gunja. U obnovu Posavine država je uložila više od 600 milijuna kuna. No, nije vratila i poplavom odneseno gospodarstvo.

"Kćerka mi je u Švicarskoj, a sin u Njemačkoj. Nije mogao ovdje raditi, nije mogao naći posla i to je to. Otišao je dalje", rekao je stanovnik Gunje Tomislav Simić.

Sve je dovelo do drastičnog pada broja stanovnika. Prema posljednjem popisu stanovništva, Gunja je pala na 2666 stanovnika, a još 2001. bilo ih je 5000. U selu su uglavnom ostali starci i poljoprivrednici.

"Danas, sedam godina poslije poplave, na neki način smo i zaboravljeni. Najteže je što nam mladež odlazi", rekao je vlasnik OPG-a Stjepan Čerkezović reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u njemačkoj i švedskoj Tisuće prosvjednika protiv COVID potvrda izašlo na ulice: "Moramo moći sami odlučiti što želimo s vlastitim tijelom"

Mladi odlaze, stari dolaze, u šali kaže Pero Perija koji je nedavno doselio u Gunju: "Ja sam kuću platio 18.000 eura, ali moram još najmanje toliko uložiti."

"Smatram da su uvjeti u Gunji, geografski uvjeti prekrasni i da bi se moglo savršeno živjeti. Ali u sebi vrištim, naglas ne mogu jer sam prestar, zašto malo politika ne doda nešto", dodao je.

"Što vrijedi kuća kad nitko tu ne živi"

Velika su očekivanja od nove poslovne zone, no europskog novca za nju nije bilo.

"Nekoliko godina nije bilo ni jednog natječaja za upravo ovu namjenu pa smo se sami uhvatili u koštac, Prvi dio od 2,5 milijuna kuna je odrađen", rekao je Anto Gutić, načelnik Općine Gunja.

Mlade se pokušava zadržati i različitim financijskim potporama. Gradi se novi vrtić, a najavljen je i dolazak tvrtke za proizvodnju PVC stolarije.

"Gunja je dovedena u jedan zavidni nivo na području Vukovarsko-srijemske županije, možda i šire, ali što vrijedi kuća kad nitko ne živi. Ne može ni živjeti kad nema posla", rekao je Čerkezović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''LIK U PAKLU'' Kontroverzna freska Stepinca u pravoslavnoj crkvi prebojena u bijelo: "Vjerojatno je netko htio uzeti vlast u svoje ruke"

Slično je i u općinama Drenovci i Vrbanja. Na kućama stoje oglasi za prodaju, a pred njima automobili austrijskih registracija. Stanje je to koje izaziva plač.

"Nisam zadovoljan što mnogi nisu sretni. Dobili smo našu Hrvatsku, nikad je nismo ni imali bolju. Danas sam gledao kako se Andrej Plenković podsmjehuje, podsmjehuje se ljudima", kroz suze je rekao stanovnik Drenovaca Marijan Brkić.

U 10 godina spomenute tri općine izgubile su 30 posto stanovništva. Manje ljudi znači i manje proračune i još manje mogućnosti da se ovakvi trendovi zaustave.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene