Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poplavljenim područjima oštećen je 101 poslodavac koji zapošljava ukupno 433 radnika. Njima će se pomoći s 2 milijuna kuna.


Poplava je zaustavila proizvodnju u čak 101 tvrtki, i privremeno obustavila rad za 433 radnika. Strojevi miruju, a gubici gospodarstvenika su svakim danom sve veći. Pomoć iščekuju od države, a najviše se boje odlaska radnika. Prve poteze najavili su Ministarstvo rada te Hrvatska gospodarska komora.

Vezani članci Slika nije dostupna JAVNA PREPUCAVANJA Šikić optužuje Mrsića, on odgovara: 'I ona je bila vrlo uključena' Slika nije dostupna 'Tržište rada u Hrvatskoj se oporavlja'

Sve što je mukotrpno stvarao, Zdravko sada može samo bespomoćno promatrati.

'Ne smijem pokleknuti ni duhom ni fizički ni nikako, jer imam neke obveze prema svojim zaposlenicima, 14 njih, s kojima želim sve vratit u normalno stanje i da normalno radimo', rekao je Zdravko Gutić, poduzetnik iz Gunje.

Hrvatski pisci doniraju svoje knjige školama i knjižnicama s poplavljenih područja

Viličari koje popravlja i prodaje sada su u još gorem stanju nego prije kvara. Voda ih je natopila i uništila.

'Ako budemo čekali ne znam neke periode, mjesec dana ili više, mislim da će u tom slučaju štete koje već jesu ogromne biti i puno puno veće', rekao je Gutić te dodao: 'Ured je otvoren, to sam otvorio, jer to strašno počinje smrdjeti'.

Svoja davanja državi Zdravko će ispuniti i ovaj mjesec, iako su mu sva računala i podaci o zaposlenicima izgubljeni.

'Još nekih desetak dana, ostavljamo prostora Vladi i ministarstvima da nam kažu što za dalje', napomenuo je Gutić.

Prve poteze vuče Ministarstvo rada. Na poplavljenim područjima oštećen je 101 poslodavac koji zapošljava ukupno 433 radnika. Njima će se pomoći s 2 milijuna kuna.

Hrvatska vojska nastavlja sanirati šteta od poplava u Slavoniji

'Kada budu mogli ući u svoje prostore, da se financira neto plaća radnika, 50 posto neto plaće radnika bit će financirano od strane HZZ-a negdje u roku 3 mjeseca', najavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Pomoć stiže i od gospodarske komore. Tvrtke će biti oslobođene plaćanja članarine do kraja godine, a ukupno će im se rasporediti 200 tisuća kuna pomoći. Također, u Drenovcima će im se na raspolaganje staviti poseban ured.

'Mi smo pokrenuli i osnivanje stočnog fonda. I dalje ćemo pomagati da se što prije krene u oporavak gospodarstva', rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK-a.

Poduzetnici su svoje probleme iznijeli i ministru Marasu, a osim obnove proizvodnih pogona, najvažnije je, slažu se, zadržati radnike.

'Ako mi ovo sve obnovimo, a ljudi nam odu, onda džaba svega, onda je ono što bi rekli, uzalud nam trud svirači', rekao je Gutić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju