Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje sindikata

GSV: Socijalni dijalog pao je na niske grane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na panel diskusiji članova Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) o socijalnom dijalogu, održanoj u četvrtak, član GSV-a i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdio je kako nikad od početka 90-tih do danas socijalni dijalog nije bio na nižoj razini.

Upozorio je kako neki ministri nisu bili ni na jednoj sjednici GSV-a, iako su njegovi članovi, a jedina konstanta je ministra rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plaće radnicima Vlada će kontrolirati tvrtke isplaćuju li doprinose Slika nije dostupna Proračun 2014 HUP: Preambiciozna prognoza gospodarskog rasta za iduću godinu

Sever smatra da političke elite nisu spremne za pravu razinu socijalnog dijaloga zbog needuciranosti ili nezainteresiranosti te ističe kako bi sindikati trebali biti uključeni u radne skupine koje pripremaju zakonske prijedloge.

Upozorio je da nije održana sjednica GSV-a prije donošenja mjera za smanjenje proračunskog deficita i njihova predstavljanja Europskoj komisiji (EK), tako da sindikati ne znaju što je u paketu, iako je preporuka EK-a da socijalni partneri sudjeluju u njihovoj izradi.

Samo 'kap u moru': Veće plaće ići će za vraćanje dugova i štednju

Također je spomenuo kako je u listopadu 2013. potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić "tek usput" spomenuo mogućnost outsourcinga u javnom sektoru. Nakon toga je bilo vremena za provedbu rasprave, ali to se nije dogodilo, pa su sindikati krenuli prikupljati potpise za referendum, kazao je Sever.

Predsjednik GSV-a i član Savjeta HUP-a Damir Kuštrak ustvrdio je da dualizam javnog sektora i Vlade, koja se istodobno nalazi u ulozi poslodavca i regulatora, često izaziva disfunkcionalnost GSV-a.

Izrazio je žaljenje što je 2012. ukinut Vladin ured za socijalno partnerstvo koji je imao ulogu koordinatora između Vladinih resora i socijalnih partnera.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić kaže da je razina socijalnog dijaloga u nekom društvu odraz njegove uspješnosti, pa je velika odgovornost na Vladi da to prepozna i podijeli odgovornost sa socijalnim partnerima. No, Vlada nema plan što treba raditi pa odluke donosi ad hoc, smatra Jakelić.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović tvrdi da Vlada čini sve kako bi se socijalni dijalog unaprijedio, a za to je potrebna veća aktivnost socijalnih partnera. Kao jedan od glavnih problema označio je diskontinuitet u dijalogu, jer zbog promjena vlasti dolazi do personalnih promjena i promjena politike.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ocijenio je u stanci skupa, odgovarajući na novinarska pitanja, da se najavljenim spajanjem agencija pokušava na populistički način prikazati dobre namjere za smanjenje troškova, no to se obično radi na početku mandata.

Kada radite suprotno tri godine mandata, a onda nekoliko mjeseci prije izbora izađete s takvim rješenjem, populističkim mjerama pokazujete da imate dobre namjere, a hoćete li to moći ostvariti uopće nije važno. Svaki postupak spajanja traje određeno vremensko razdoblje, koje ne može biti manje od godinu dana, a znamo da do redovitih izbora ima puno manje vremena, rekao je Novosel.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Norveškom konfederacijom sindikata i Konfederacijom norveških poduzeća provodi projekt "Jačanje tripartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj", koji je financiran iz programa darovnica Kraljevine Norveške. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene