Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrugli stol o prevenciji nasilja

'Grubost u sportu potiče na agresivno ponašanje u navijanju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu II. tjedna psihologije održan je okrugli stol o ulozi odgojno-obrazovnih ustanova u prevenciji nasilja na sportskim manifestacijama, na kojemu su psiholozi, sociolozi i drugi stručnjaci pokušali odgovoriti zašto dolazi do masovnog nasilja i grubih scena na stadionima te kolika je uloga društva, obitelji i televizije u tome.

Organizatori skupa su Hrvatsko psihološko društvo, Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa čija je državna tajnica Zrinka Kovačević pozdravila održavanje skupa, istaknuvši kako u pitanju nasilja na stadionima nije ključno kažnjavanje izgrednika, već odgoj mladih s pozitivnim stavom prema navijanju i svijetu sporta.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

Dean Ajduković s Filozofskog fakulteta drži da se ne mogu promatrati događaji vezani za nasilje na sportskim terenima izvan društvenoga konteksta i onoga što je društvo spremno tolerirati. Govoreći o modelima ponašanja mladih na sportskim utakmicama, koji se kroz nasilno ponašanje ostvaruju u grupi, Ajduković se osvrnuo i na agresivne modele mladih u svakodnevnome životu.

Poruke u ponašanju šalje obitelj koja može prihvatiti agresiju kao način rješavanja problema. Tu je i sama kultura koja glorificira snagu i nasilje, rekao je Ajduković podsjetivši da na važnije društvene događaje dolaze predstavnici vojske, simbolizirajući snagu i moć. Također, i sam sport ima mnogo agresivnih modela ponašanja na terenu, rekao je.

Psiholog i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin podržava donošenje novoga zakona kojim bi se trebalo riješiti pitanje nasilja na stadionima, istaknuvši kako podržava uvođenje video nadzora na stadionima te aparata za provjeru ulaznica.

Grubost u sportu utječe i na agresivno ponašanje u navijanju, posebice u nogometu koji se igra na najvećim stadionima, sa velikim brojem 'anonimnih' ljudi, rekao je Radin. Značajnu ulogu i odgovornost u pojavi nasilja imaju i navijački klubovi, a posebice televizija koja mora biti podvrgnuta strogoj analizi.

Današnji okrugli stol sastavni je dio stručnog usavršavanja psihologa, pedagoga i stručnih suradnika na osnaživanju i uključivanju odgojno-obrazovnih institucija u rad s učenicima i roditeljima na prevenciji nasilja na sportskim manifestacijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene