Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optuiživanje oporbe

Grubišić: U sabornici sjede mnogi duhovni invalidi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su se svi saborski klubovi danas složili kako treba podržati posebno izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, rasprava nije prošla bez optuživanja oporbe i vladajućih oko toga tko je napravio više za osobe s invaliditetom, a nezavisni zastupnik Ivan Grubišić ustvrdio je kako u sabornici sjede mnogi duhovni invalidi.

'Živimo u civilizaciji u kojoj je izgubljen smisao pozitivnog odnosa čovjeka prema čovjeku', ustvrdio je Grubišić. Kada je riječ o invaliditetu, ustvrdio je, ne postoji samo onaj tjelesni već i duhovni, a u sabornici, po njegovom mišljenju, sjede mnogi takvi s duhovnim invaliditetom.

'Rekao je da ovdje ima puno onih s duhovnim invaliditetom i nije prvi put da sam od Grubišića doživio uvrede', burno je reagirao HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović ustvrdivši kako se osjeća povrijeđen Grubišićevim govorom. Ja ne znam jesam li duhovni invalid ili sam moralna vertikala, ali znam da nisam vetikala dvostrukog morala, poručio je Marasović.

'Na takvu repliku ne može se odgovoriti jer nema pomoći', odgovorio je Grubišić Marasoviću pojašnjavajući kako nikog nije htio uvrijediti.

HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak posebno je upozorila na probleme žena s invaliditetom koje su, kako je rekla, izložene često nasilju - psihičkom, seksualnom, a posebno ekonomskom jer nemaju posla. 'Koliko je zaposleno osoba s invaliditetom na vladinom projektu volontiranja radi stjecanja radnog iskustva za 1600 kuna', zapitala je Sumrak pravobraniteljicu Anku Slonjšak.

Reagirao je Jozo Radoš iz HNS-a poručivši Sumrak kako je počela tolerantno govoriti a onda je, po njegovom mišljenju, neprimjereno pozvala pravobraniteljicu Slonjšak u 'stvaralačku raspravu' o tome tko je koga i na koji način na stranačkim listama zapošljavao. 'To ne bi trebalo opterećivati ovu raspravu', ustvrdio je Radoš.

'Najbolje znaju osobe s invaliditetom kakav im je život i koje su mu prepreke s kojima se u društvu susreću', ustvrdila je laburistica Nansi Tireli. Zamjerila je što je tijekom jučerašnje saborske rasprave resorna ministrica zadužena za osobe s invaliditetom Milanka Opačić prozvala saborskog zastupnika koji ju je upozorio na status osoba s invaliditetom, optuživši ga kako skuplja političke poene.

HDSSB-ovac Dražen Đurović upozorio je na probleme projekta asistenata djece s poteškoćama u školama, koji je prepušten gradovima, općinama i županijama, pa se zbog nedostatka novca takvi programi gase. 'Danas će biti puno empatija za osobe s invliditetom, a pitanje je što će biti u stvarnosti, kada rasprava prođe', zapitala se SDP-ova zastupnica Tatjana Šimac Bonačić.

>>
Ivan Grubišić objavio svoje kandidate za dogradonačelnika i župana

Podsjećajući kako je zbog rata Hrvatska zemlja s visokom stopom invalidteta, HNS-ov član Boris Blažeković ustvrdio je kako je nedopustivo da takve osobe žive u uvjetima siromaštva. 'Mi koji smo trenutno na vlasti moramo se angažirati na društvenoj inkluziji naših sugrađana s invaliditetom', poručio je.

Za primjer loše prakse naveo je Gerijatrijski odjel Psihijatrijske bolnice u Vrapču koji, kako je rekao, izgleda sramotno. 'Ne postoji tako dobar liječnik ili sestra koji mogu nadomjestiti sramotne uvjete u kojima žive naši bližnji svoje posljednje dane. Apeliram na ministricu socijalne politike i ministra zdravlja da se to promijeni', poručio je Blažeković.

'Ova vaša rasprava me dovodi do frustracije', ustvrdio je HDZ-ovac Dujomir Marasović dodavši kako u toj raspravi nisu sramotne Blažekovićeve 'krokodilske suze' već je sramotrna cijela rasprava. 'HNS je zastupao odvojenost izbora za Europski parlament od lokalnih izbora i time potrošio 75 milijuna kuna. S tim su se novcima mogli riješiti svi pristupi i semafori za invalide, svi sanitarni čvorovi, a ne samo oni u Vrapču', poručio je Marasović.

'Sjećam se proteklih 20-tak godina i oduševljen sam trošenjem koje je provodio HDZ kad je bio na vlasti. Kako vas u HDZ-u nije sram', odgovorio mu je Blažeković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Davor Božinović Motivacija uoči izbora Davor Božinović komentirao snimku predsjednika stranke i otkrio hoće li tražiti krivca: "Kada malo bolje poslušate..." Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene