Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

izmjene poslovnika

Grmoja nakon cjelonoćne rasprave: "Ovo je velika pobjeda oporbe. Ne raspravljamo sami o sebi, već o slobodi govora"

Nikola Grmoja (Foto: Dnevnik.hr)
Nikola Grmoja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Nikola Grmoja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon što su jutro zbog maratonske rasprave o izmjenama Poslovnika dočekali u Saboru, zastupnici su na saborskim hodnicima novinarima otkrili kako će im izgledati današnji radni dan.

HNS-ov Milorad Batinić kazao je kako oporba mora odlučiti što želi.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

„Ovo je samo dokaz da se sjednica sabora može dovesti do apsurda bez obzira o kojoj je temi riječ. O Poslovniku se govori već više od godinu dana, i dok je Petrov bio predsjednik Sabora. Oporba sada opstruira rad Sabora. Mogli ste čuti svega i svačega,a najmanje sadržaja. Odbor za Poslovnik i Ustav će se sastati i razmotriti primjedbe. Oporba mora biti svjesna intencija rasprava“, kazao je Batinić.

Na pitanje zašto se rasprava o izmjenama poslovnika prvotno trebala održati u ponoć, Batinić odgovara kako trajanje rasprave nije propisano poslovnikom.

„Zašto se ne bi održala u ponoć? Mi smo kao HNS fokusirani na sadržaj, a ne na bespredmetne rasprave", kazao je Batinić te kazao kako će su rasprava prekinuti u podne kad će se glasati o prethodno raspravljenim točkama te o izboru šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

"Pustili smo raspravu da se pokaže koliko je to apsurdno"

Šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić oporbu je optužio za opstrukciju rada Sabora.

„Priprema oko izmjene Poslovnika traje već mjesecima. Matično radno tijelo je o tome već tri puta raspravljalo. Ovo je prvi put u povijesti da se dokument koju uređuje naše odnose da u raspravu sa zainteresiranom javnošću. Nijedna promjena Poslovnika ne ide za time da se ušutka oporba, već za time da se da veća važnost pojedinačnim raspravama saborskih zastupnika. Oporba je jučerašnji dan kroz egzibicionizam dovukla do kasno u noć, kada smo počeli o raspravama o Poslovniku. Pustili smo raspravu da pokažemo koliko je apsurdno ovim Poslovnikom voditi raspravu“, kazao je Bačić i dodao da će raspravljati koliko god to budu htjeli oporbeni zastupnici.

Bačić tvrdi da zastupnici danas neće odlučivati o izmjenama Poslovnika.

Grmoja: "Velika pobjeda oporbe"

Unatoč cjelonoćnoj raspravi, mostovac Nikola Grmoja tvrdi kako nije umoran.

„Zastupnici nisu cijelu noć raspravljali o sebi, već o slobodi govora kako bi mogli otvarati teme na koje nas građani upozoravaju. Bilo je jasno da će rasprava trajati dugo u noć. Mi smo tražili da se rasprava o Poslovniku odgodi, ali vladajući nisu pristali. Nadali su se da će oporba otići kući i da će rasprava o Poslovniku proći bez pompe. Ovo je velika pobjeda oporbe“, kaže Grmoja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene