Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grmljavinsko nevrijeme, koje se očekuje u narednim danima kao olakšanje od temperaturnih maksimuma u čitavoj zemlji, na prvi pogled svima se čini kao dobrodošao pad temperatura, no za vatrogasce, to je samo još jedan potencijalni izvor problema.


Dok je kiša dobrodošla u gašenju požara, grmljavinsko nevrijeme ga može stvoriti tamo gdje se najmanje očekuje, a to je potencijalno velik problem za vatrogasce. Naime, udar groma pokrenuo je novi požar na dubrovačkom području, a naredni dani bit će, prema meteorolozima, puni moguće grmljavinske naoblake.

Vezani članci Policija, ilustracija U Lovranu zapaljen auto, a pokraj Cresa brod na kojem je preminuo nepoznati muškarac: Policija ta dva događaja dovodi u vezu Vatrogasci spriječili širenje požara kod Kaštela - 4 Veliki požar kod Kaštel Sućurca: Gorjela borova šuma, vatra je došla i do obiteljskih kuća. Isključen jedan dalekovod

Zbog pojačane opasnosti od novih požara uzrokovanih nestabilnim vremenskim uvjetima, na pojačan oprez poziva i Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split.

"U cilju prevencije požara zadnjih nekoliko dana uveli smo vatrogasne patrole u Žrnovnici, Sitnom i Srinjinama. Naše ekipa i ekipe lokalnih DVD-ova patroliraju Mosorom i spomenutim naseljima svaka tri sata. Vrlo uskoro uvode se patrole i za područje Kozjaka, Čiova, Dugopolja... Pokušavamo u startu neutralizirati bilo kakvo namjerno izazivanje požara", rekao je za Dalmacijanews Kovačević.

NA PELJEŠCU I DALJE GORI U prevrtanju cisterne ozlijeđena dva vatrogasca

Istaknuo je da je i jedan udar groma pokrenuo požar na nepristupačnom dijelu Dinare u srijedu popodne pa je vatrogascima gašenje bilo onemogućeno. Kanaderi nisu bili u stanju doći, jer su svi bili u punom angažmanu na jugu Dalmacije, odnosno Pelješcu i Korčuli.

Broj požara, ističe Kovačević, u dosadašnjem dijelu sezone, ne izlazi iz prosjeka ranijih godina, no ima i jedan zanimljiv podatak, a taj je da je na području Splita ovog ljeta svaki dan zabilježen po jedan požar.

Vatrogasci s toga pozivaju građane na pravovremenu reakciju i dojavu bilo kakve pojave dima ili plamena na otvorenom. Što ranija dojava, to vatrogasci imaju veće šanse obuzdati požar prije nego li on poprimi široke razmjere i nanese ogromnu štetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook