Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Najveći problem je vjetar

NA PELJEŠCU UMALO KATASTROFA 'Rastegnuli su sve gume koje su imali. Neki su skakali pred vatru i gasili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar na Pelješcu ponovno se razbuktao. Vatrogasci su na rubu snaga i bore se s buktinjom koja se širi.

23:33 - Stanje u Ponikvama je više nego dramatično, stižu šokantne slike. Reporter Vicko Dragojević u Večernjim vijestima Nove TV izvještavao je samo nekoliko metara udaljen od požara na Ponikvama.

'Situacija se mijenja iz minute u minutu. Plamen je došao tik do prvih kuća. Vatra je danas dosezala i nekoliko desetaka metara u vis. Još rano popodne mještani i vatrogasci su pokušali obuzdati vatru, spriječiti je da ne prijeđe s jedne strane ceste ne drugu. No, nisu uspjeli. Vatra je krenula prema selu, pomicala se malo po malo i došla do prvih kuća. Umalo je slijedila katastrofa. I tad su vatrogasci i mještani dali sve od sebe. Rastegnuli su sve gume koje su imali. Neki su skakali pred vatru i gasili su te zaustavili tu vatru kojih 10-ak metara pred prvom kućom. Vlasnici kuće su vjerojatno još u šoku i ne mogu vjerovati do kuda je ta vatra došla. Ponikve su u vatrenom obruču. Gori s gornje i donje strane - s brda i kroz polje. Izgorjela je starokršćanska crkvica. Požar ide dalje', izvijestio je Vicko Dragojević.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Slika nije dostupna Cisterna se prevrnula i pala u provaliju NA PELJEŠAC STIŽE POMOĆ IZ ZAGREBA i BiH Je li pilot ugledao piromana kako podmeće požar?

20:30 - Vjetar stalno pojačava, teško je reći gdje je najgore. Primjerice, u mjestu Zabrđe vjetar je usmjerio vatru sa brda prema krovovima kuća. Stanovnici su s vatrogascima na krovovima kuća i čekaju vatru da dođe da počnu braniti kuće.

Vatrogasci su premoreni. Njih 180 danas je čitav dan branilo prostor veći od tisuću hektara. Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Dnevnik Nove TV opisao je stanje na Pelješcu.

'Situacija na požaru Ponikve nije dobra. Požar se širi prema Ponikvama. Slijedi obrana Ponikava, obrana kuća i maslenika. Najveći je problem što ovo nije jedini požar. Veliki su požari na Trsteniku i na Korčuli. Požara i tih obaveza je puno. Najprije je bilo 180 vatrogasaca, sad nas je preko 200.'

Je li moglo biti više vatrogasaca?

'Na tri požara je preko 600 vatrogasaca, možda nešto malo manje. Morate znati da smo sve ove požare uspješno pogasili - Slano, Konavle, Lumbardu... Ako nam se još jedan ovakav požar dogodi je loše. Da je broj viši, ne bi škodilo.'

Što očekujete od noći večeras?

'Vjetar gura požar prema Ponikvama. Bit će duga noć. Svi su vatrogasci na mjestima, sva vozila su u pogonu. Probat ćemo, najvažnije od svega, obraniti kuće i ljudske živote, da nam nitko ne strada. Znam da je šteta velika u vinovoj lozi i maslenicima, ali probat ćemo obraniti sve što se obraniti može'.

20:25 - Poluotoku Pelješcu oko 20 sati i 20 minuta vraćena je opskrba električnom energijom, a vatrogasci se trenutno bore na dvije fronte s požarima koji tamo bijesne od ponedjeljka navečer.

Glasnogovornik Elektrojuga Tihomir Matić rekao je kako električnu energiju nije dobio samo zaselak Zabrđe.

''Na zahtjev vatrogasaca na Pelješcu je isključena struja oko 16, 30 sati, a sada je vraćena svugdje osim u Zabrđe. Tamo je nažalost oštećen vod i radimo na saniranju oštećenja'', rekao je Matić.

Vatrogasci se na Pelješcu trenutno bore na dvije fronte. Jedna ide prema naselju Brijesta, dok se druga spušta s brda kod mjesta Dančanje prema Ponikvama. Pred gasiteljima je još jedna duga noć, a dodatni problem čini bura koja je počela puhati u popodnevnim satima.

18:09 - Na zahtjev vatrogasaca, cijelome Pelješcu isključena je struja, izvijestio je nešto prije 18 sati HEP-Elektrojug Dubrovnik.

17:38 - Cesta preko Pelješca je obranjena od požara i otvorena za promet, a veliki problem za vatrogasce je vjetar, s obzirom da je oko 16,20 okrenulo s juga na buru.

Trenutno su na Pelješcu dvije fronte - jedna prema Brijesti, a druga se spušta s brda iznad Dančanja preme Ponikvama.

Veliki dio vatrogasnih snaga upućen je u obranu mjesta Brijesta, rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Požar na Pelješcu gori i na predjelu Janjine.

17:20 - Zračne snage protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) i protuzračne obrane (PZO) i u četvrtak su cijeli dan angažirane na pet požarišta s 13 aviona i helikoptera, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Najveći angažman i danas je bio na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je vatru gasilo pet protupožarnih zrakoplova i helikoptera.

Na tri mjesta, Ježeviću kod Peručkoga jezera, Pučišćima na Braču i Lokvi-Rogoznici kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, požar su gasila po dva zračna traktora AT-802.

Peti aktivni požar buknuo je danas na području oko Plomina u Istarskoj županiji, a u gašenju sudjeluju kanader CL-415 i zračni traktor AT-802.

Također, helikopter Mi-8 MTV sudjelovao je u prijevozu smjene vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli i natrag do Šibenika i Zemunika.

Od 30 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas u gašenju požara provele 392 sata ili punih 16 dana u zraku, pri čemu su izbacile više od 17.000 tona vode, od čega iz kanadera 16.000 tona, priopćio je MORH.

17:10 - S terena se javlja novinar Nove TV Vicko Dragojević koji prati vatrogasne službe koje se bore s vrućinom i plamenom. Vatrogasci su na rubu snaga, jedva da su i spavali, a njih 180 brine za preko 1000 hektara zemlje.

Na trenutke se čini da je stanje stabilno, i da je vatra lokalizirana, no kažu - trebat će još vremena da se takvo stanje može sa sigurnošću potvrditi.

Vatrogasci su nam rekli i kako je sinoć bilo najteže, no i danas nakon 14 sati nisu stali jer je vjetar neumoljiv, a vatra se u ovim trenucima širi prema mjestu Zabrđe.

16:29 - U svezi informacije da je jedan od pilota aviona Airtarctor AT-802 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a), primijetio piromana dok potpaljuje vatru na požarištima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Ministarstvo obrane ističe kako to nije točno.

Naime, niti jedan pilot aviona Airtarctor AT-802 iz sastava Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH nije primijetio piromana niti je poslao bilo kakvu dojavu o tome, stoji u priopćenju koje je MORH poslao medijima.

16:19 - Požar u Ponikvama prebacio se preko pelješke ceste i ona je zatvorena za promet, a tri kanadera neprekidno nadlijeću požarište i bacaju vodene bombe.

S pelješke ceste se u brdu poviše mjesta Dančanje vidi vatrena fronta, a vjetar puše u smjeru u kojemu se, s druge strane brda, nalazi Brijesta.

I Brijestu brane vatrogasci na tamošnjem požarištu, a gori i na predjelu Janjine.

15:50 - Požar koji je u međuvremenu izbio na Braču, lokaliziran je.

15:40 - Na Pelješcu vjetar prijeti ponovnim prenošenjem vatre u Ponikvama na drugu stranu ceste, a vatrogasci se bore i s požarima na predjelu Janjine, te brane Brijestu.

Dio vatrogasnih snaga premješten je u mjesto Ponikve kako bi spriječili prijelaz vatre preko ceste koja vodi kroz Pelješac, a koja je već zbog požara u srijedu bila zatvorena, a onda naporima gasitelja ponovno otvorena.

U smjeru Orebića i Stona promet se odvija naizmjence uz regulaciju policije.

Oko 14 sati gasiteljima su u pomoć upućene dodatne protupožarne zračne snage, pa požare na Pelješcu gase četiri Canadaira i jedan helikopter, izvijestio je MORH.

14:30 - Požar je buknuo i na Braču.

 

13:45 - Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu u četvrtak je upućeno dodatnih 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV), tako da je ondje sveukupno 100 vojnika koji pomažu vatrogascima, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Novih 50 pripadnika HKoV-a upućeno je na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požare na Pelješcu od jutros gase i tri Canadaira CL-415 protupožarnih Zračnih snaga OS RH.

Zbog požara na Korčuli, danas je također angažiran helikopter Mi-8 MTV koji prevozi smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli, te natrag do Šibenika i Zemunika.

13:34 - Na Pelješcu se još uvijek gasi otvoreni plamen iako je većina pod kontrolom.

10:48 - Protupožarne Zračne snage HRZ PZO u četvrtak ujutro nastavile su s gašenjima požara na Pelješću i Korčuli - tri zrakoplova Canadair CL-415 gase na Pelješcu, dok helikopter Mi-8 MTV prevozi smjene zemaljskih vatrogasaca i opreme iz vojarne u Divuljama do Blata na Korčuli, te natrag do Šibenika i Zemunika.

Zračne snage OS RH iz 93. zrakoplovne baze HRZ PZO u cjelodnevnim su akcijama gašenja požara na Pelješcu već treći dan, a na Korčuli već peti dan, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Kanaderi će se i danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati te dodatno pojačavati angažman sukladno razvoju situacije na terenu, najavljeno je.

Tijekom jučerašnjih gašenja požara na Pelješcu i Korčuli bilo je angažirano ukupno 11 protupožarnih aviona i helikoptera.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, Zračne snage iz baze Zemunik, do sada su bile angažirane na 41 po žarištu -13 u Zadarskoj, 9 u Dubrovačko-neretvanskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 5 u Istarskoj županiji, navode iz MORH-a. 10:00 - 'Kiša nam nažalost u srijedu navečer nije puno pomogla, nadali smo se da hoće. Plamen se proširio prema predjelu Dančanje i Brijesta', rekao je, glasnogovornik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović, napomenivši kako se vatrogasci nadaju da jutros neće biti vjetra.

'Na Korčuli je požar aktivan u Smokvici. Kod mjesta Brna je vatra bila došla na stotinjak metara od kuća. Stambeni objekti zasada na sreću nisu nigdje u neposrednoj opasnosti iako vatra na pojedinim dijelovima ide prema naseljima. Tu se posvećuje najviše pozornosti', rekao je Cvjetinović.

9:38 - Iako požar još nije ugašen, dubrovačka policija već je započela sprovođenje izvida kako bi se ustvrdile sve okolnosti izbijanja požara na Korčuli i Pelješcu. Provjeravaju se sve informacije, potvrdila je za Dnevnik.hr glasnogovornica PU dubrovačke Marija Gjenero. Za sada još nitko nije uhićen.

9:32 - Na Korčuli vatrogasci saniraju rubne dijelove požara. Još se ne može reći da je požar u potpunosti lokaliziran zbog nepredvidivih vremenskih uvjeta, odnosno vjetra, ali stanje je puno zadovoljavajuće, doznaje se od vatrogasaca. Na nekim se mjestima još vidi dim, ali otvorenog plamena za sada nema. Iako još nema točnih podataka o šteti, može se reći da je ogromna.

 

9:13 - Na požarištu u Ponikvama i dalje je oko 200 ljudi na terenu, te sve raspoložive zračne snage. Kuće nisu ugrožena, ali vatra na pojedinim mjestima i dalje gori. Ukoliko vjetar ponovno ne rasplamsa vatru moglo bi se dogoditi da se tijekom dana požar lokalizira.

U cisterni koja se sinoć, usljed urušavanja ceste, prevrnula i pala u provaliju bila su dva vatrogasca, ali su oni, srećom lakše ozlijeđeni, potvrdio nam je Tomislav Vuko priobalni vatrogasni zapovjednik. Dodaje kako oni mijenjaju ljude koliko mogu kako ne bi bili previše umorni, ali puno je požarišta proteklih dana, pa situacija na žalost ne može biti idealna.

NA PELJEŠAC STIŽE POMOĆ IZ ZAGREBA i BiH Je li pilot ugledao piromana kako podmeće požar?

Kako neslužbeno doznajemo vatrogasci koji su bili u cisterni, koja se triput prevrnula, su iz DVD-a Solin. Oni su odmah prevezeni kolima hitne pomoći na dodatne preglede, ali su srećom dobro.

Požar buknuo u Slanom i na Šipanu

Dva velika požara bukte Pelješcom i jedan Korčulom, a sinoć su vatrogasci gasili i požare koji su buknuli u Slanom pokraj Dubrovnika i na otoku Šipanu.

Požari koji bukte na Pelješcu i Korčuli su i jutros aktivni, rekao je za Dnevnik.hr Stjepan Simović, zapovjednik vatrogasaca dubrovačko neretvanske županije. Nema povlačenja vatrogasnih snaga. Dolaze i vatrogasci iz drugih krajeva Hrvatske, kako bi se pokušalo što više zaustaviti širenje požara.

Tijekom noći buknuli su i požari u Slanom pokraj Dubrovnika i na otoku Šipanu. 'Hvala Bogu da se ti požari nisu proširili jer bismo imali još velikih požara', rekao je Simović.

Na Pelješcu su aktivna dva požara, na području Trstenika i Ponikva, a vatrogasci ih gase uz pomoć dva kanadera. Na Korčuli se požar gasi uz pomoć jednog kanadera. 'Situacija na Korčuli je nešto bolja, ali ne može se zbog velike površine koja je bila zahvaćena vatrom reći da je dobro. Na Korčuli budu i dva vjetra dnevno, pa se ne zna kako bi mogli utjecati na vatru', kaže Simović.

Opasnost za kuće na požarištu Pijavičino Trstenik isključena

Na požarištu Pijavičino Trstenik za sada je povoljna. Na terenu su i dalje sve raspoložive vatrogasne snage, koje natapaju opožareno područje kako ne bi došlo do naknadnog rasplamsavanja nekog novog plamena. Vatrogasci su to požarište natapali cijelu noć, a kiša, koju su toliko priželjkivali nije im nimalo pomogla.

'Radimo na osvježavanju ekipa, ljudi su već jako umorni, pada koncentracija, velike su vrućine i radimo na velikom opožarenom području kojeg je vrlo zahtjevno cijelog pregledati, a puno je naslaga žara na izuzetno teškom terenu', rekao nam je Nikša Nogalo zapovjednik DVD-a iz Orebića.

Dodao je kako kuće više nisu u opasnosti, svi su vatrogasci dobro, nitko nije ozlijeđena, a najvažnije je da nijedan stambeni objekt nije izgorio.

Podsjetimo, na Pelješcu je izgorila jedna kuća koja nije naseljena, te dijelom vinarija obitelji Grgić.

Nogalo je istaknuo kako bi se želio zahvaliti svima koji su ih ovih dana opskrbljivali hranom, vodom i svježim voćem. Bilo ih je kaže, sa svih strana, pripadnici Crvenog Križa, djelatnici hotelskih kuća s otoka, te mještani. 'Hvala im puno svima, zaista, ništa nam u nijednom trenutku nije nedostajalo', rekao je Nogalo.

 

Za naše požrtvovne i iscrpljene vatrogasce na terenu. Svaka vam čast!! #helpPeljesac #helpKorcula

Posted by Kralj family - restaurant Kapetanova kuća on Wednesday, July 22, 2015

 

 

 

Thanks to pilots for rescuing Korcula from inferno. #korcula #brna #smokvica #vitarsailing #helpkorcula #dalmatia

A photo posted by Vitar Sailing (@vitarsailing) on

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene