Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Crko Maršal"

Grlić Radman: "Nedvojbeno je da je predsjednik Zoran Milanović trebao doći na krunidbu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zoran Milanović trebao je prisustvovati krunidbi Charlesa III., poručio je u subotu iz Londona ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je bio na toj ceremoniji umjesto šefa države.

Službeni Pantovčak u petak je objavio da Zoran Milanović neće otputovati na krunidbu Charlesa III. zbog kvara na službenom zrakoplovu.

"Crk'o Maršal. Pokvario se avion. To se često događa, a ne mogu blokirati cijeli tjedan s obzirom da je to trebao biti protokolarni, revijalni posjet u kojemu sjediš pet sati na jednom mjestu", rekao je Milanović u petak novinarima u Puli.

Hrvatsku je stoga na krunidbi predstavljao šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji se u London uputio redovnim komercijalnim letom.

Pročitajte i ovo Krunidba kralja Charlesa Svjetska elita VELIKA GALERIJA Od izraelskog predsjednika do japanskog princa, važni gosti stigli na krunidbu Charlesa III.: Evo tko predstavlja Hrvatsku

U subotu je u izjavi novinarima ministar rekao da je "nedvojbeno" da je Milanović trebao doći na krunidbu te da predsjednik mora znati što su mu prioriteti.

“U Ustavu piše da predsjednik države predstavlja svoju državu u inozemstvu, a on to ne čini”, rekao je Grlić Radman i dodao da Milanović mora shvatiti što "zapravo predsjednik države radi".

Ministar je rekao da je "uskočio" kako bi se spasila reputacija države te da je odmah rezervirao avionske karte komercijalnim letom nakon što ga je nazvao premijer.

 

 

To "nije bio nikakav problem", a komercijalnim letovima stiglo je još nekoliko predsjednika, rekao je šef diplomacije.

Pročitajte i ovo Charles III. nacija u iščekivanju Posljednje pripreme za povijesni događaj: "Proslave su golem gospodarski poticaj"

Dodao je da su na krunidbi bili "svi europski predsjednici" osim Milanovića. Grlić Radman je rekao da mu je na "brzoj reakciji" da sudjeluje na krunidbi umjesto predsjednika zahvalio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj, "jer to njima puno znači".

Krunidba kralja Charlesa III. je bila i odlična prigoda za bilateralne susrete i zastupanje nacionalnih interesa, rekao je ministar.

Kazao je da je u Londonu, između ostalih, razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, predsjednicima Češke, Estonije, Latvije i Austrije te s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene