Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Očekuje se još snažnija mutacija virusa, to kažu stručnjaci koji prate stanje", kaže Ante Srzić iz Klinike za infektologiju KBC-a Split. Od 11 oboljelih od gripe koji su umrli u Hrvatskoj ove sezone gripe, njih šest je bilo iz Splita. Među njima nažalost i dijete.


U Splitu je umrla sedmogodišnja djevojčica, 11. žrtva gripe ove sezone. Na pedijatriji bolnice Firule gdje je dijete bilo smješteno, nisu mogli reći ništa više. Split, koji uz Zagreb i Primorsko-goransku županiju ima najviše gripe, sada ima više od 4300 oboljelih.

Vezani članci Poplava u Splitu zbog puknute cijevi - 4 Bujica u Splitu: "Prije dvije godine bio je isti slučaj. Samo su to popravili i otišli, više nikad nisu pogledali cijevi" Prosvjedi u Španjolskoj - 2 Tuga i bijes građana, tisuće provjeduju: Tijelo curice pronađeno vezano sidrom na dnu mora, spasioci tragaju za njenom jednogodišnjom sestrom

Sedmogodišnja djevojčica dobila je gripu, završila u bolnici uz temperaturu i nakon toga umrla. Na intenzivnom odjelu splitske pedijatrije borili su se za život djeteta, ali nije bilo pomoći. Roditelji djece na odjelu šokirani su tragičnom viješću.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 4300 je oboljelih od gripe. Liječnici kažu da gripa popušta, ali među oboljelima je puno djece pa su roditelji u strahu.

Čekaonica na infektologiji sada je prazna, a na odjelu je tek sedam pacijenata oboljelih od gripe. "Zadnji udarni val je bio u ponedjeljak, kad je od gripe bolovalo 80 posto pacijenata, ali zadnja dva-tri dana broj je u drastičnom padu", kazao je Ante Srzić iz Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Na pitanje jesu li točne priče po kojima u Hrvatskoj pa i u splitskoj bolnici manjka najučinkovitijeg lijeka protiv gripe - Tamiflua, Srzić odgovara: "Ne, ne manjka nam, imamo ga u svojim zalihama na klinici, ali ne može Klinika za infektologiju snabdijevati cijeli Split".

Iduće godine, kažu na splitskoj infektologiji, gripa će biti još žešća. "Očekuje se još snažnija mutacija virusa, to kažu stručnjaci koji prate stanje", kaže Srzić. Od 11 oboljelih od gripe koji su umrli u Hrvatskoj ove sezone gripe, njih šest je bilo iz Splita. Među njima nažalost i dijete.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr