Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isplativo ulaganje

CIJENA ENERGETSKE NEOVISNOSTI HRVATSKE? Stručnjaci tvrde - 13 milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako uloži 13 milijardi eura u nova energetska postrojenja, Hrvatska može u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije i time postići neovisnost o uvozu energenata, otvoriti veliki broj novih radnih mjesta i privući nove investicije uz istodobno očuvanje okoliša, pokazuje znanstvena studija koju je u četvrtak predstavio Greenpeace Hrvatska.

Analizu su izradili stručnjaci Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Zelene energetske zadruge, a naručena je radi ubrzanja transformacije hrvatske energetike i udaljavanja od fosilnih goriva prema stopostotnom udjelu obnovljivih izvora energije do sredine ovog stoljeća, rekao je Marko Gregović iz Greeenpeaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od iduće godine Nova pravila: Pogledajte što se mijenja kod naknade za povratnu ambalažu Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade GREENPEACE UPOZORAVA ''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?''

S obzirom da je Hrvatskoj potrebna dugoročna energetska strategije, koja se zasniva na održivosti i energetskoj neovisnosti, studiju će Greenpeace poslati svim relevantnim institucijama i strankama koje razgovaraju o formiranju Vlade.

Studija je pokazala da Hrvatska može bez ikakvih ekonomskih gubitaka u potpunosti prijeći na iskorištavanje potencijala sunca, vjetra, vode i ostalih prirodnih resursa. Nakon investiranja 13 milijardi eura u nova postrojenja, ubrzo bi se smanjio uvoz energenata i uštedjelo 4 do 5 milijardi eura godišnje, kaže Gregović.

ŠUTI VEĆ 5 TJEDANA O 'SLUČAJU RAZDJELNICI' Gdje je ministar Vrdoljak?

Edo Jurkić iz Zelene energetske zadruge tvrdi da bi utjecaj na porast BDP-a bio četverostruk u odnosu na porast cijene energetskog sustava, a otvorilo bi se 65.000 novih radnih mjesta. Ujedno bi se izbjeglo do 1,9 milijuna tona emisije ugljičnog dioksida, pa bi se ušteđeni novac mogao upotrijebiti za druge investicije i otvaranje dodatnih radnih mjesta.

U analizi su prikazane i prednosti korištenja obnovljivih izvora energije u pojedinim sektorima od posebnog interesa za Hrvatsku, poput turizma (energetski održivi hoteli, apartmani, otoci), obrazovanja (energetski samodostatne škole) i poljoprivrede (energetski održiva obiteljska poljoprivredna gospodarstva).

Iskustva zemalja gdje je došlo do "zelene transformacije" pokazuju da se razvoj energetskog sektora događa kroz razvoj manjih sustava, čiji su nosioci male i srednje tvrtke i pojedinci, uz istodobno najmanji utjecaj na okoliš, kazao je Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Ističe kako je obnovljiva energetika posebno pogodna za manje razvijene krajeve, poput otoka i Slavonije.

Iz Greenpeaca ujedno poručuju da Hrvatska, želi li ostati turističkom zemljom, mora napustiti projekte poput Plomina C i bušenja Jadrana i okrenuti se svojim prirodnim potencijalima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene