Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv vladinih mjera

Grčki javni službenici opet u štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki javni službenici počeli su u četvrtak 24-satni štrajk u znak prosvjeda protiv oštrih vladinih mjera štednje koje uključuju rezanje plaća i mirovina u svrhu izvlačenja zemlje iz dužničke krize.

Porezni uredi, općine, škole i sveučilišta su zatvoreni, a u državnim bolnicama je samo dežurno osoblje. Svi zrakoplovi na letu prema i iz Grčke bit će prizemljeni na četiri sata u četvrtak poslijepodne jer će se štrajku pridružiti kontrolori leta od 15 do 19 sati.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

Sindikat ADEDY, koji predstavlja više od 700.000 javnih službenika, održat će prosvjedni skup popodne u centru Ateni, a nakon toga će u mimohodu otići do parlamenta. 'U zemljama euro zone, grčki javni službenici su najgore plaćeni", rekao je Ilijas Dolgiras, član izvršnog vijeća ADEDY-ja. "Mi smo već izgubili 25 posto iz naših novčanika', istaknuo je.

Nacrt proračuna za 2011. objavljen 4. listopada uključuje mjere štednje od 9,2 milijarda eura, što iznosi oko četiri posto BDP-a. Proračunom se predviđa smanjenje deficita na sedam posto BDP-a sljedeće godine. Prethodne prognoze, koje su izrađene zajedno s EU i MMF-om u svibnju, kada je zemlja dobila financijski paket spasa od 110 milijardi eura, predviđale su proračunski manjak od 7,6 posto BDP-a u 2011. godini.

>> Grčka: Masovan štrajk državnih i javnih službenika

Predviđa se također da će nezaposlenost s 11,6 posto ove godine u sljedećoj porasti na 14,5 posto. Otkako je vlada objavila mjere štednje, sindikati su organizirali niz masovnih štrajkova diljem Grčke. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene