Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država paralizirana

Grčka: Masovan štrajk državnih i javnih službenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine dolaznih i odlaznih letova u Grčkoj odgođene su jer su se zaposlenici zrakoplovnih službi pridružili štrajku javnih i državnih službenika, dok država pokušava riješiti problem krize koja je potresla Europsku uniju i njezinu jedinstvenu valutu, prenose agencije.

Prosvjed protiv oštrih vladinih mjera, koje uključuju zamrzavanje plaća i smanjenje bonusa na plaće, zahvatit će državne škole, bolnice, porezne urede i urede lokalne uprave. Više od 350 domaćih i inozemnih letova odgođeno je kada su se zaposlenici zrakoplovnih službi uključili u štrajk u ponoć s utorka na srijedu, javlja njemačka agencija dpa. Tisuće službenika odazvale su se tako na poziv na štrajk sindikata Adedija koji je svoje članove pozvao da se pobune protiv "nepravednoga i neučinkovitoga žrtvovanja" koje traži vladin plan izlaska iz krize.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković navijački sukob Plenković u Ateni nakon sastanka s grčkim kolegom o Boysima: "Vidio sam snimku. Uputili smo im četiri zahtjeva" Požar u Grčkoj Izvan kontrole Vatrena stihija u Grčkoj: Požar opet buknuo, pomoć šalje i Hrvatska

Očekuje se da će članovi Adedija, kojih ima gotovo 300.000, prosvjedovati tijekom jutra u središtu Atene i Soluna, prenosi France presse. Radnici u privatnom sektoru najavili su uključivanje u štrajk 24. veljače. Poljoprivrednici su tijekom proteklog mjeseca blokirali glavne prometnice diljem zemlje tražeći subvencije od vlade, zatvarajući pretežno sjevernu granicu s Bugarskom i onemogućavajući prijevoz robe.

Atena je pod pritiskom europskih vlada i tržišta kako bi do 2012. spustila proračunski deficit ispod 3 posto bruto domaćeg proizvoda s 12,7 posto koliko je bio u 2009., što je najveći proračunski manjak u euro-zoni.

>> Grčka kriza: Premijer sazvao sjednicu svih stranaka

Grčki premijer George Papandreu zatražio je od sindikata da se suzdrže, rekavši da si zemlja ne može priuštiti štrajkove i blokade u trenutku kada vlada najavljuje porezne reforme i povišenje dobi potrebne za odlazak u mirovinu. Naša je glavna zadaća spasiti gospodarstvo i smanjiti dug tražeći istodobno rješenja koja će omogućiti da se što bolje zaštite ljudi s nižim primanjima i pripadnici srednjega društvenog sloja", rekao je Papandreu koji bi se u srijedu u Parizu trebao sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

U četvrtak bi se u Bruxellesu trebali sastati čelnici zemalja Europske unije na posebnom summitu posvećenom gospodarstvu u trenutku kada sve više raste strah od povećanja duga u Grčkoj, Portugalu i drugim slabijim zemljama euro-zone koji bi mogao narušiti globalni oporavak. Premda je Atena nekoliko puta tvrdila da joj pomoć EU-a nije potrebna, mnogi promatrači pretpostavljaju da će na kraju summita biti pronađeno neko rješenje za Grčku. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene