Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka za 30 dana

Novi problemi za Pelješki most: Grci podnijeli upravnu tužbu zbog gradnje pristupne ceste

Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr)
Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pelješki most, gradilište (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Grčka tvrtka AVAX S.A. podnijela je tužbu Visokom upravnom sudu RH protiv rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim je poništena odluka Hrvatskih cesta da dionicu pristupne ceste Duboka – Sparagovići gradi ta tvrtka.

Visoki upravni sud za DNEVNIK.hr je potvrdio zaprimanje tužbe. "Tužba tužitelja AVAX S.A. (ranije J&P Avax) protiv navedenog rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave zaprimljena je dana 16. svibnja 2019.", potvrdio je sud. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BRZO STIGLO UPOZORENJE IZ GRADA Visoki upravni sud privremeno obustavio ukidanje mjere roditelj odgojitelj: ''Grad nije pripremio ništa što bi spriječilo štetu'' Slika nije dostupna Jesu li u pitanju stečena prava? Roditelji odgojitelji podnijeli zahtjev Visokom upravnom sudu: ''Očekujemo da će zaštititi roditelje i pokazati da je ova mjera zakonom zaštićena''

Grčki AVAX S.A. tužbom je zatražio "ocjenu zakonitosti pojedinačne odluke kojom je javnopravno tijelo (Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave-tuženik) odlučilo o pravu, obvezi ili pravnom interesu stranke u upravnoj stvari (upravni akt) protiv koje nije dopušteno izjaviti redoviti pravni lijek", dodaje se u priopćenju.

U skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, odluka u upravnom sporu mora biti donesena u roku od 30 dana od dana zaprimanja tužbe, osim ako postoje izvanredno opravdane okolnosti. Samim tim, odluka Visokog upravnog suda trebala bi biti donesena najkasnije do 16. lipnja.

"Visoki upravni sud Republike Hrvatske će ispitati urednost tužbe, ocijeniti pretpostavke za vođenje upravnog spora, dostaviti tužbu na odgovor tuženiku i zainteresiranoj osobi te odlučiti o osnovanosti tužbenog zahtjeva", pojašnjeno je iz suda. Nadmetanje za gradnju pristupnih cesta ovom tužbom moglo bi dobiti novi zaplet.

Radovi već kasne dva do tri mjeseca

Novinarka Nove TV Paula Klaić Saulačić rekla je tijekom javljanja uživo u Dnevnik da se za razlike u datumu izgradnje znalo od potpisivanja ugovora.

"Od početka se zna da će most biti sagrađen šest mjeseci prije pristupnih cesta zato što je tako u ugovoru potpisano. Treba naglasiti da je sve ovo dio ugovora koji su već dogovoreni, ali, obzirom na javnu nabavu i trakavice oko pristupnih cesta, već se kasni dva do tri mjeseca", rekla je Klaić Saulačić.

"Iz Hrvatskih cesta su naglasili da su vrlo zadovoljni dinamikom rada, ali da je pred svima još velik put. Izgradanj čelične konstrukcije će uvelike ovisiti o vremenskim uvjetima i tu ostavljaju mogućnost za kašnjenja", dodala je.

Horvat: Nema ni jednog krivog koraka

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je kako se radi o najvećem projektu na prostoru Hrvatske te da se radi u skladu sa zakonima.

"Najveća investicija na prostoru Republike Hrvatske, investicija koja se investira s preko 85 posto sredstvima Europske unije, bit će gotova na obostrano zadovoljstvo i Hrvatske i Europske komisije, uz sav nadzor koji EK u ovom trenutku radi da bi novci koje je plasirala u izgradnju tog projekta bili efikasno, na vrijeme i po svim pravilima i regulama EK-a utrošeni.

Vjerujte mi da se jako dobro pazi i da neće biti ni jednog krivog koraka, sukladno pozitivnom hrvatskom i zakonodavstvu Europske unije", kazao je Horvat.

Podsjetimo, ponude na nadmetanju otvorene su u lipnju prošle godine, a Hrvatske ceste odluku o odabiru upravo grčkog Avaxa donijele su u veljači ove godine. Austrijski Strabag i grčki Aktor žalili su se na takvu odluku.

Aktorova žalba je odbijena, a na žalbu Strabaga, uloženu s obrazloženjem da je Avax trebao biti isključen zbof profesionalnog propusta, Hrvatske ceste su odgovorile da profesionalni propust nije uočen te da je Avax platio kaznu za kartelski porazum koji je bio naveden kao argument žalbe.

S obzirom da se radi o slučaju koji datira iz razdoblja između 2005. i 2012. godine, a prema odluci grčkog Povjerenstva za zaštitu tržišnog natjecanja iz 2017. godine, nastupila je i zastara.

O tužbi smo upit poslali grčkom AVAX S.A., odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene