Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove investicije

Grčić: Stižu projekti vrijedni 500 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova radna mjesta ne idu bez novih investicija. Vladin gospodarski tim najavljuje ozbiljan preokret. Zbog uklanjanja dijela administrativnih prepreka pokreću se privatni projekti vrijedni oko pola milijarde eura. Iz oporbe poručuju, to je trebalo učiniti odavno.

Tim Branka Grčića za spas hrvatskog gospodarstva u tri mjeseca postigao je, uvjerava potpredsjednik, prve rezultate. 'Dio privatnih investicija smo 'otkočili'. Za sada je to nešto manje od 500 milijuna eura vrijednosti projekata. Riječ je o vrlo različitim projektima u različitim segmentima, industrije, turizma gdje su postojale i postoje vrlo ozbiljne birokratske zapreke', rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Slika nije dostupna Reakcija na rast BDP-a Zadovoljni optimist Grčić: 'Imamo sjajne rezultate, vrijeme igra za nas'

Da je ključ oporavka u spašavanju privatnih investicija, tvrdi Domagoj Milošević, HDZ ističe više od godinu dana. Problem ove Vlade je, ocjenjuje, neučinkovito uklanjanje administrativnih prepreka. Pitali smo što je njegov prijedlog.

>> Hrvatske željeznice najavljuju investicije!

'Umjesto ovih silnih timova ili momčadi formirao bi jednu malu ekipu koja bi putovala od Tokija, preko Šangaja, Pekinga, Berlina, Moskve New Yorka, Sao Paola, Mislim da tamo trebaju privući ulagače. Prethodna Vlada lobirala je puno. Od potencijalnih ulaganja u automobilsku industriju, zračna luka Zagreb, prošlo je više od godinu dana, a ne vidimo ništa od toga', rekao je Domagoj Milošević, bivši potpredsjednik Vlade za investicije.

Zagrebački aerodrom - uvjerava Grčić u završnoj je fazi. 'Francuski investitor za sada je dobio kredit od europske investicijske banke koji još nije financijski potpuno zatvoren, ali nadajmo se da će ostatak novca pribaviti u vrlo skorom roku i da bi na proljeće bili već sigurni da taj projekt ide dalje', objašnjava Grčić.

Veliku nadu Vlada polaže u EU fondove. Ali i u zakon o poticanju investicija zbog kojeg je zaprimljeno više od 80 zahtjeva za potpore ukupne vrijednosti 2,4 milijarde kuna. Pomoć bi trebao i sporni zakon o strateškim investicijama.

'Trebamo razgovarati ne samo sa članicama Europske unije nego sa cijelim svijetom. Hrvatska ima fenomenalan strateški položaj i treba puno znanja i hrabrosti dovesti globalne ulagače naglašavam u potpuno nova ulaganja. Ne kroz privatizaciju nego kroz koncesije', rekao je Milošević. Do kraja godine Vlada planira pokrenuti i dugo očekivani projekt Plomin C.

'Ono što nas očekuje za godinu, dvije jedan je novi investicijski bum dobra osnova da građevinski sektor se ponovno digne na noge', kaže Grčić. A upravo je propast građevinarstva i dijela industrije jedan od uzroka današnje krize.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene