Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušat će objasniti građanima

Grčić: Monetizacija autocesta za stabilizaciju javnih financija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je danas uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a da će Vlada u idućim mjesecima pokušati građanima objasniti kako je monetizacija autocesta ozbiljan korak ka stabilizaciji javnih financija.

To što se sada govori da su autoceste izgrađene iz poreznih prihoda nije u potpunosti istina, jer su autoceste izgrađene iz kredita koje mi, kao i prethodne Vlade, još uvijek nismo u stanju vraćati, ustvrdio je Grčić komentirajući rezultate nedavne ankete po kojoj većina građana ne želi da se hrvatske autoceste daju u koncesiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporna koncesija Sindikati i poslodavci protiv monetizacije autocesta! Slika nije dostupna Optužuju vladajuće HDZ: Davanje autocesta u polustoljetnu koncesiju je suluda ideja

>> Hrvatski građani PROTIV privatizacije autocesta: 'Ne, hvala! To smo mi gradili!'

Plaćamo kamate za koje imamo ogromne izdatke a glavnica stoji, rekao je Grčić. Isključiva je namjera monetizacije kroz prevođenje modela kredita u model koncesije doći do određenog iznosa, otplatiti dio duga i ostvariti dodatni prihod za nastavak ulaganja u druge krajeve Hrvatske, naglasio je potpredsjednik Vlade.

Govoreći o nedavnom sastanku s bankarima u Vladi na kojem se raspravljalo o "slučaju franak", Grčić je rekao kako je to bilo upoznavanje s trenutnom situacijom koja opterećuje bankarski sektor. "To nam ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva", istaknuo je Grčić dodavši kako Vlada ne želi da se na bilo koji način destabilizira financijski sustav.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić komentirao je pak mogućnost skraćivanja radnog tjedna od 1. siječnja iduće godine, u sklopu izmjena Zakona o radu. Uvodimo jednostavnije kriterije za poslodavce i omogućavamo im da skrate radni tjedan onoliko koliko im treba da prežive u situaciji kad nema posla, da ne otpuštaju radnike i zadrže radna mjesta, rekao je Mrsić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene