Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin rekao je kako Vlada ne planira ukinuti Istru kao županiju.


Istaknuo je kako vladajući ne pripremaju nikakav prijedlog po kojemu Istra više ne bi bila samostalna jedinica lokalne samouprave (županija), ističući da IDS u tom smislu nepotrebno proziva Vladu i SDP.

'IDS bez ikakvog razloga proziva Vladu i SDP kao najvećeg člana vladajuće koalicije da želi ukinuti Istru kao samostalnu jedinicu regionalne samouprave. To naprosto nije točno i o tome nismo nikada razgovarali', kazao je Grbin na konferenciji za novinare u Puli.

Naglasio je kako je cilj novog zakonskog rješenja na novi i bolji način regulirati regionalni razvoj Hrvatske i poticati razvitak svih županija, bez ikakvih pretenzija da se njime ponovno uređuje administrativna podjela na općine, gradove i županije.

Vezani članci Andrijin križ, ilustracija Policija objavila detalje tragične nesreće u Istri: "Vozač auta nije se zaustavio ispred pruge" Boris Miletić Napredak, inovacije, potpuna digitalizacija: Miletić predstavio program 100 posto Istra

>>'Nećemo dozvoliti da se Istru utopi u jednu neprirodnu novu regiju!'

Istaknuo je da je zbog IDS-ovih prozivki uputio zastupničko pitanje ministru uprave Arsenu Bauku o tome je li u postupku pripreme zakona bilo kakav prijedlog regionalnog presustroja Hrvatske koji bi ukinuo Istru kao samostalnu jedinicu regionalne samouprave, te od ministra dobio negativan odgovor.

'Naravno da je odgovor bio negativan. To nikada nije bio prijedlog ni od koga u SDP-u. Nadam se da će sve to dokinuti potrebu da povremeno u medijskom prostoru, valjda kada nema drugih tema ili kada je stanje u Istri preloše, izvlačimo ovu prožvakanu temu', poručio je Grbin.

Istaknuo je kako će se u Hrvatskoj sigurno razgovarati o novom regionalnom ustroju, ali da iz SDP-a neće doći prijedlog po kojem Istra neće biti jedinica regionalne samouprave. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook