Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do sada zaprimljeno oko 7.000 zahtjeva

Građani zbog 'harača' zatrpali Ustavni sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani su uzeli stvar u svoje ruke i odlučili obračunati se s famoznim haračem. Ustavni sud je zatrpan tisućama prijedloga za ispitivanje ustavnosti kriznog poreza.

Podsjetimo, među prvima je takav zahtjev potpisao i predsjednik Stjepan Mesić. Sud je zatpan jer zahtjevi za ocjenom ustavnosti tzv. harača stižu u vrećama. Građani svoj novac žele natrag i sve više ih o tome razmišlja. A broj prijedloga raste iz dana u dan. Doznajemo, do sada ih je zaprimljeno oko 7.000. Na sudu očekuju da će ubuduće stizati i po nekoliko tisuća na dan. S obzirom na to da se svi prijedlozi većinom odnose na iste članke zakona, bivši predsjednik Ustavnog suda Krunislav Olujić ne vjeruje da će to odugovlačiti odluku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iako ge spori 50 tisuća tužbi Vladina 'misija harač' prikupila 560 milijuna kuna Slika nije dostupna 50.000 građana protiv Uskoro odluka: Stručnjaci poručili da je 'harač' neustavan'

'Dvojim u neustavnost'

'Više tehnički problem nego pravni ili problem koji bi opterećivao rad Ustavnog suda', kazao je Olujić no istaknuo je i da su na sudu sami isprovocirali ovakav scenarij jer tumače da će u slučaju da se zakon proglasi protuustavnim pravo na povrat imati samo oni koji su podnijeli prijedlog za ocjenom ustavnosti. 'Skloniji sam tvrdnji da svi građani RH, ako Ustavni sud proglasi neustavnim taj zakon, imaju pravo na obeštećenje, no s druge strane, moram isto tako priznati unaprijed da dvojim u neustavnost tog zakona'.

Kako god bilo, odluka se očekuje najkasnije do proljeća sljedeće godine. Građani i dalje imaju pravo poslati svoje prijedloge, sve do konačne odluke samog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene