Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Građani protiv Bandića zbog Horvatinčića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz zvuk sirene za uzbunu, više od 150 članova udruga "Zelena akcija" i "Pravo na grad" sinkronizirano je oko cijeloga bloka zgrada na Cvjetnom trgu u Zagrebu na dvadeset minuta podiglo oko 50 tisuća dopisnica.

Dopisnice su bile upućene zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koje su građani potpisali uz peticiju "Stop devastaciji Cvjetnog trga i Donjeg grada".  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 1,2 MILIJUNA KUNA POTICAJA NOVIM PODUZETNIČKIM IDEJAMA Slika nije dostupna 1,2 MILIJUNA KUNA POTICAJA NOVIM PODUZETNIČKIM IDEJAMA

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izjavio je novinarima kako je potpuno neprihvatljivo da gradska uprava u javnu raspravu daje jedan prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP), a da sada, kroz skupštinsku proceduru, hoće donijeti drugi. 

Istaknuo je da to smatraju "prijevarom građana, a posebno onih koji su potpisali više od 50 tisuća dopisnica upućenih gradonačelniku Milanu Bandiću". 

Tomašević je rekao da pokazivanjem dopisnica žele javnosti pokazati koliki se broj građana protivi projektu HOTO grupe i izgradnji novih javnih garaža u središtu grada, te traži proširenje pješačke zone i sudjelovanje u planiranju razvoja Donjeg grada. 

Tomašević je naglasio da te dvije udruge žele da Gradska skupština obustavi donošenje GUP-a u dijelu koji se odnosi na Donji grad. 

Urbanistica i članica savjeta Zelene akcije Vera Petrinjak Šimek rekla je da će se i dalje organizirano i uporno boriti u svim fazama protiv tog, kako je rekla, "nebuloznog projekta". 

Predstavnik inicijative "Pravo na grad" Teodor Celakoski kazao je da tom akcijom simbolično žele pokazati kako potpisima građana brane blok, ali i najavio da će, bude li potrebno, blok braniti "vlastitim i tijelima građana". 

Najavio je i daljnje akcije prije 19. srpnja kada će na Gradskoj skupštini biti drugo čitanje izmjena GUP-a. 

Prije održavanja akcije članovi udruge "Projekt Zagreb" građanima su dijelili letke u kojima najoštrije osuđuju način na koji udruge "Pravo na grad" i "Zelena akcija" prosvjeduju protiv izmjena i dopuna GUP-a. 

Komentirajući njihovu kontraakciju, Celakoski je kazao da ta udruga zastupa interese i stavove Tomislava Horvatinčića i krupnog kapitala te da je to u svijetu uobičajeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene