Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politika i državna služba za hrvatske je građane područje u kojemu je najšira korupcija, za političare i dužnosnike misle da od korupcije imaju najviše koristi, a od javnih službenika najkorumpiranijima smatraju liječnike u bolnicama i prometnu policiju - rezultati su to istraživanja o stanju korupcije koje je proveo Gallup Europe institut, a koji su danas predstavljeni u Ministarstvu pravosuđa.


Gallup Europe institut istraživanje je proveo na tisuću nasumično odabranih građana u cijeloj Hrvatskoj, a njegovi su rezultati, koje je predstavio ravnatelj instituta Robert Manchin, bili temelj za izradu pojedinih mjera akcijskog plana za suzbijanje korupcije.

Vezani članci Saborski zastupnici "Sinkopa je apsolutni politički hit među elitom HDZ-a, Ive Sanadera se sada više nitko ne sjeća" Sebastian Kurz Pad mladog lava: Sebastian Kurz bio je najzaslužniji za zatvaranje Balkanske rute, a poskliznuo se na anketama

Upitani što je korupcija, najviše ispitanika odgovorilo je da korupcijom smatraju dužnosnike i političare koji toleriraju organizirani kriminal u zamjenu za prikladnu potporu, te dodjelu položaja onima koji su podmićivali pojedince koji odlučuju o dodjeli poslova.

Kao najveću društvenu prijetnju vezanu uz korupciju građani smatraju korumpirane suce, političare i dužnosnike, a za političare te javne službenike i dužnosnike misle i da imaju najviše koristi od korupcije.

Na pitanje tko, po njihovu mišljenju, najviše krši propise kako bi odlučivao i djelovao u nečiju korist, najviše ih je ponovno označilo političare i druge dužnosnike.

Liječnike u bolnicama ispitanici percipiraju kao najkorumpiranije što se tiče javnih službi, a slijede prometni policajci, sudski dužnosnici, medicinske sestre, carinici i službenici u ministarstvima - za spomenute službe najviše ih očekuje da trebaju ponuditi mito kako bi od tamošnjih službenika ishodovali traženu uslugu.

Najviše ispitanih odgovorilo je kako su oni ili članovi njihovih obitelji napojnicu, poklon ili novac dali službenicima u bolnicama, onima u carini te u ministarstvima, a 14 posto državnih službenika među ispitanicima odgovorilo je da im je nuđeno mito u zamjenu za uslugu.

Upitani zašto ne bi trebali prihvatiti mito, polovica ispitanika odgovorila je kako to smatra nemoralnim i neetičnim, 21 posto da je to nezakonito, a 17 posto da je rizično, dok više od polovice njih najučinkovitijom mjerom u borbi protiv korupcije smatra strože zakone i presude.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin kazala je da su rezultati istraživanja i mjere iz akcijskog plana upućeni u Bruxelles u okviru mjerila za pregovaračko poglavlje "Pravosuđe i temeljna ljudska prava", ističući kako učinkovita borba protiv korupcije podrazumjeva zajedničko djelovanje svih institucija, organizacija i građana.

Na novinarsko pitanje kako doživljava činjenicu da najviše građana politiku i političare doživljavaju najkorumpiranijima, ministrica je odgovorila kako je odgovornost političara i dužnosnika, zbog povjerenja i važnosti njihove dužnosti, veća od one "običnih" građana. "To je vjerojatno zbog percepcije moći kod političara", kazala je Lovrin.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju