Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaživi li projekt ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka, Hrvatska će uskoro imati uređene i energetski učinkovite zgrade. Na projektu obnove 11 tisuća javnih zgrada, po modelu energetske učinkovitosti, Vlada planira zaposliti 15 tisuća ljudi.


Ministar Vrdoljak rekao je kako najavljeni projekt obnove javnih zgrada sam neće biti dosta za dizanje posrnulog gospodarstva. 'To je samo jedan od mnogih projekata. S ovim projektom  građani ne bi plaćali grijanje zraka i svemira, nego rekonstrukciju i obnovu javnih zgrada. Za ista sredstva bila bi im ista naknada za električnu energiju, a kada ih vratimo, onda plaćamo manja sredstva u proračunu i manje režije', kaže.

Vezani članci Eduardo Ano Opet se zarazio? Filipinski ministar nakon pet mjeseci ponovno pozitivan na koronavirus Slika nije dostupna Ministar Vrdoljak o MOL-u: 'Ako žele, mogu sutra ugasiti rafineriju u Sisku'

Naglasio je da tvrtke koje su dužne neće moći izaći na spomenuti natječaj za projekt obnove zgrada.

Više zahtijeva nego što ih ima u proračunu

Osvrnuo se i na poticanje stanogradnje, odnosno, na model tzv. Bačićevih stanova. 'Ove godine odvojili smo sredstva za nove stanove, njih 2550. U 7 dana dobili i više zahtjeva nego što smo imali u proračunu.', rekao je ministar Vrdoljak.

Dodao je kako imaju u planu pustiti još sredstava u opticaj, jer je ovo idealna prilikama građanima RH da imaju stanove za manje novca.

Izmjena zakona o bespravno sagrađenim objektima

Ministar Vrdoljak potvrdio je kako uskoro namjerava izmijeniti zakon o bespravno izgrađenim objektima. 'Mijenjat ćemo ga zato što zakon nije provediv. Ako u godini dana imamo zakon, legaliziramo 100 objekata, a da imamo 150.000 nelegaliziranih, onda zakon nije provediv. Idemo pojednostaviti proceduru i omogućiti legalizaciju onih kojima je to dopušteno', kaže.

Ističe kako zakon za sedam dana ide u javnu raspravu. 'Trebamo slušati komore, udruge, građane, općine, sve koji mogu utjecati, i onda prije ljeta poslati zakonsku proceduru proceduru.