Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i svojedobno predsjedatelj hrvatskog dijela Mješovitog hrvatsko-slovenskog povjerenstva za razgraničenje Davorin Rudolf pozvao je premijerku Jadranku Kosor da kaže hrvatskoj javnosti na kojim osnovama počiva njezin načelan dogovor sa slovenskim premijerom Pahorom o razgraničenju Hrvatske i Slovenije te o slovenskome deblokiranju naših pregovora s Europskom unijom.


'Nitko niti zahtijeva niti traži da naša predsjednica Vlade iznese u javnost sve pojedinosti razgovora u Trakošćanu, ali moguće temelje za rješenje pitanja važnih za ovu zemlju građani moraju znati', kaže akademik Rudolf.

Vezani članci Slika nije dostupna Tuerk: Pregovor s Hrvatskom nisu počeli na Trakoščanu Slika nije dostupna Pahor: Uskoro ćemo riješiti spor s Hrvatskom

>> 'Ponovno dojam da se susreću čelnici dobrih susjeda'

Nažalost, u našoj novijoj povijesti, podsjetio je, pojedini nositelji najviših državnih funkcija dogovarali su u tajnosti i prihvaćali neke rješenja u odnosima s drugim državama važne za ovu zemlju koje su se kasnije, kad su objavljene, pokazale neprihvatljivima, pa su ih se odricali Hrvatski sabor ili Vlada.

Premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor, nakon sastanka u Trakošćanu 31. srpnja, izjavili su kako su Hrvatska i Slovenija dogovorile okvirni plan po kojem bi se do kraja godine moglo pronaći rješenje graničnog spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora. (Hina)