Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osijek

Gradska uprava: Lončarica Velika nije ekološka bomba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječka Gradska uprava opovrgnula je u ponedjeljak tvrdnje Građanske opcije grada Osijeka (GOGO) da je odlagalište otpada Lončarica Velika ekološka bomba, koja predstavlja opasnost za građane, jer mjerenja iz kolovoza ove godine pokazuju da su koncentracija žive, nitrata, kroma i kadmija, u okviru zakonom dopuštenih vrijednosti.

GOGO je jučer od osječke Gradske uprave i nadležnih institucija zatražio da obavijeste osječku javnost radi li ovo odlagalište u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima, jer je prošlogodišnje mjerenje na tome mjestu pokazalo koncentraciju žive, olova, kroma i drugih toksičnih stvari, višestruko veću od dopuštene, pri čemu je koncentracija žive bila čak 217 puta veća od maksimalno dopuštene.

Pročitajte i ovo Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo Alen Prnjat kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako razumije zabrinutost građana. Iako ovogodišnje mjerenje pokazuje da je sve u redu idući tjedan napravit će nova analiza uzoraka s tog odlagališta, koju će obaviti dva ovlaštena laboratorija, dodao je.

Napominje da je zbog propusta prethodnika sadašnja Gradska uprava prisiljena morana krenuti u projekt proširenja toga odlagališta, za što postoji lokacijska dozvola, a nada se da će Lončarica Velika biti sanirana i zatvorena, kada se izgradi regionalni centar za upravljanje otpadom, što bi trebalo biti najkasnije do 1. siječnja 2018. godine.

Razumijem zabrinutost građana, kojima je prethodnih godina plasirana priča da će se ovo odlagalište sanirati i napustiti, što se nije dogodilo, ali se slijedom zakonskih odredbi mora zatvoriti, zbog obveze izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom, kazao je Prnjat.

Voditeljica ekolaboratorija osječkog "Vodovoda", koji je radio prošlogodišnju analizu, Ljiljana Čačić kazala je kako analize provođene ranijih godina nikada nisu zabilježile nedopuštenu koncentraciju teških metala te kako je moguće da su prošlogodišnji rezultati posljedica nekog iznenadnog onečišćenja, posebice što ovogodišnji rezultati nisu zabrinjavajući.

U Gradskoj upravi ističu kako najmanje jednom godišnje sva gradska odlagališta otpada obilazi inspekcija zaštite okoliša te da su svaki put dobili pozitivno mišljenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene