Zagrebačka gradska skupština (Foto: Dnevnik.hr)
Zagrebačka gradska skupština (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zastupnica je tražila da sjedi na mjestu na kojem inače sjedi Hasanbegović,. Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet to joj je odobrio, a Hasanbegoviću to smeta.


Zastupnik Zlatko Hasanbegović na početku sjednice zagrebačke Gradske skupštine požalio se što je na njegovo mjesto sjela druga zastupnica. Kaže da je odluku bez presedana donio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet i mjesto na kojem on inače sjedi dodijelio zastupnici koja je to tražila, pa je time ugroženo njegovo dostojanstvo. Prgomet mu je savjetovao da pokuša s mirenjem.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova prihvatili gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2020. od 8,547 milijardi kuna, a zastupnik Vladimir Ferdelji upozorio je da proračun pokazuje kako će se u sljedećoj godini manje ulagati, a više zadužiti.

Vezani članci Milan Bandić - 19 Pogledajte koliko se Milan Bandić promijenio u 20 godina koliko je bio na čelu Zagreba Odvjetnik Krešimir Krsnik Bandićev odvjetnik Krsnik za DNEVNIK.hr: "Neprimjereno je sada govoriti o postupcima protiv njega... Uvijek je bio isti, neumoran, samo jurnjava"

 

Za proračun je glasovalo 28 zastupnika, a protiv je bilo njih 15.

Bandić: Očekuje nas još jedna izazovna godina

Od 44 amandmana prihvaćeno je njih 13 vrijednih 115 milijuna kuna, a proračun je povećan za još 137 milijuna kuna, koliko Grad namjerava uprihoditi prodajom poslovnog udjela u APIS-u.

Više od 700 milijuna kuna osigurano je za financiranje gradskih četvrti, u predškolski odgoj ulaganja će premašiti milijardu kuna, za osnovno i srednje školstvo planira se 180 milijuna kuna, a oko 430 milijuna kuna planira se za demografske mjere - novčanu pomoć roditeljima odgojiteljima i za novorođenčad, rekao je Bandić.

Za djelatnosti ustanova u kulturi predviđeno je više od 450 milijuna kuna, a za sport više od 417 milijuna.

Za kapitalna ulaganja, objekte društvene djelatnosti, kulture, školstva, socijale, zdravstva i sporta te za zaštitu spomenika kulture izdvojeno je oko 400 milijuna kuna, a 420 milijuna za gradnju i održavanje cesta i za promet.

Bandić je najavio da će se nastaviti energetska obnova zgrada sa 160 milijuna kuna.

"Predstoji nam još jedna izazovna godina u kojoj će biti potrebno uložiti više napora, rada i odgovornosti, više međusobne tolerancije i suradnje kako bismo provodili utvrđene politike kroz realizaciju programa, projekata i aktivnosti planiranih u proračunu", rekao je gradonačelnik.

Ferdelji: Proračun je napuhan

Gradski zastupnik Vladimir Ferdelji ocijenio je da su prihodi od poreza, koji su veći za 413 milijuna kuna, to jest sedam posto u odnosu prema ovoj godini - napuhani. "Ali, to je ustaljeno pravilo da se prihodi napumpaju pa imate više mjesta za rashode", istaknuo je.

Dodao je da se rashodi za usluge povećavaju za 137 milijuna kuna, a smatra da je tu riječ o sakrivenom zaduživanju. "Dakle, onaj stari sistem - prebacujemo pravo građenja na Holding, onda se on zaduži, a mi dugoročnim najmom vraćamo iz Grada. Tako nam rastu usluge koje Grad plaća, a zapravo je to prikriveno zaduživanje", istaknuo Ferdelji.

Upozorio je da se smanjuju rashodi od ulaganja u građevinske objekte za 263 milijuna i dodatna ulaganja u građevinske objekte za 50 milijuna kuna.

"Dakle, direktno iz sredstava proračuna nećemo puno graditi, gradit ćemo znatno manje nego prošle godine. Imamo proračun u koji ćemo manje ulagati, više se zadužiti, dobiti nešto više od poreza, ali u svakom slučaju proračun pokazuje da je Zagreb prezadužen", ustvrdio je Ferdelji.

Porezni prihodi za 2020. planirani su u iznosu od 5,2 milijarde kuna i sedam posto su viši u odnosu prema 2019., a Davor Filipović u ime Kluba zastupnika HDZ-a je rekao da porezni prihodi rastu iz godine u godinu te da su posljedica kontinuiranoga gospodarskog rasta u zemlji, rasta broja zaposlenih i plaća, "za što je zaslužna Vlada RH".

Kao primjer gdje bi se u proračunu trebao napraviti dodatni pomak u proračunu naveo je prihode od iznajmljivanja.

"Zagreb ima više od 5000 stanova, a za iduću godinu planirano je uprihoditi 35 milijuna kuna. Kada pogledate koliko je to mjesečno, ispada 583 kune u prosjeku po stanu, prema tome je to nešto što mora biti bolje", rekao je.

Proračun nije podupro Klub neovisnih zastupnika, a Tomislav Jonjić je rekao kako na taj način žele izraziti nezadovoljstvo upravljanjem gradom.

Rekao je da amandmani služe "za očuvanje sinekurica", te poručio da taj klub u tome neće sudjelovati (M.R./Hina)