U Dubrovniku bi na mjestu ruševnog Belvedera trebao niknuti jedan od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj. No prije svega grad treba izglasati promjene urbanističkog plana u kojem građani vide potencijalne opasnosti - zatvaranje pristupa pomorskom dobru i izgradnju helidroma u blizini njihovih kuća.

Galerija


Hotel Belvedere ruševina je koja 27 godina čeka obnovu i za nekoliko bi godina napokon trebao zasjati punim sjajem. No građani Zlatnog potoka, naselja u kojem je hotel, žele biti sigurni da će javno ostati javno.

Vezani članci Napredak izgradnje Pelješkog mosta - 1 Na gradilištu Pelješkog mosta ima se što i vidjeti. Otkriveno i kad će na tehnički pregled Marina Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Ne viđa se često: Iz Rusije se vratila s medaljom izvrsnosti i ne želi napustiti Hrvatsku

"Bojim se da će nam zabraniti pristup plažama, meni je prva kuća tamo do hotela, bojim se kako ću uopće doći do kuće", žali se Dubrovčanin Ivica.

Prije realizacije projketa traže i javnu garažu jer već sada prometna infrastruktura puca po šavovima.

"Po ovome novome GUP-u ne vidimo da je to ispoštovano, tražimo da Ulica Vlaha Bukovca u potpunosti ostane javna kao bi nam bio osiguran pristup pomorskom i javnom dobru", kaže Srđan Obad, predsjednik GK Ploče iza Grada.

U gradu koji zarađuje milijune od turizma, kažu, traže ono što im pripada, a gradonačelnik pred našim kamerama obećava da će sve ispuniti.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na pitanje hoće li Ulica Vlaha Bukovca ostati u cijeloj duljini kakva jest odgovara:

"Apsolutno. Od početka do kraja kao i pomorsko dobro koje ne može svojatati niti jedan investitor. Stanovnici Zlatnog potoka će dobiti garažu, zna se lokacija, projekt se radi."

No oporba se pita ako se sve zna i daju obećanja, zašto to nije već na papiru u izmjenama plana.

"Prethodno je trebalo osmisliti te javne sadržaje, trebalo je definirati granice pomorskog dobra, kao će se pirstupati putu prema Orsuli koji se s ovime praktički zatvara i cijelo to područje postaje jedan zatvoreni resort i onda bi građani bili zadovoljni, grad je prvo to trebao napraviti, a onda pristupiti izmjenama GUP-a", kaže Ljubo Nikolić, gradski vijećnik KLGB Srđ je grad.

Građane veseli obnova, ali...

Građani ne žele više živjeti u blizini ruševine i raduju se obnovi hotela - no javni prostor i svoje ulice kažu ne daju i poručuju gradonačelniku.

"Nadam se da će njegova riječ ostati onakva kako je obećao, da se to neće zatvoriti i dati investitoru da će biti spojen put Vlaha Bukovca i Frana Supila, da ćemo imati nekakav život a ne biti u ghetu. Da se ne događa da nam ti veliki investitori zatvore ono što je bilo stoljećima naše", kaže Dubrovkinja Jadranka.

U planu koji će se naći pred vijećnicima upisan je i helidrom unutar turističke zone Belvedera.

"Ja ne znam da li će biti heliodrom, to treba vidjeti u samom UPU, ja nisam to iščitavao. Znači u planu ga nema? Ne znam je li ga ima", kaže gradonačelnik.

Ali će takav plan u kojem ne zna što ima, gradonačelnik uvrstiti u dnevni red sjednice u srijedu. Bude li takav plan prihvaćen, građani u subotu najavljuju prosvjed.