Sramotni grafit u Supetru
Sramotni grafit u Supetru Foto: Facebook/Ivana Marković

Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković, objavila je na društvenoj mreži fotografije grafita punih mržnje. Kako je i sama navela, kad ugleda takve prizore – osjeća, prije svega, sramotu.


Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na Braču, objavila je u ponedjeljak na društvenoj mreži fotografije grafita s porukama mržnje prema Srbima. U svojoj objavi napisala je da bi prvi korak za rješavanje radikalizacije i mržnje bio usuglašavanje o protuustavnom pozdravu 'za dom spremni'.

Smatra da je govor mržnje nužno sankcionirati na najdrastičniji način te da blagonaklonost društva prema takvim natpisima vodi u normalizaciju mržnje i nasilja.

"Kad se ovakvi grafiti pojave u mom rodnom gradu, osjećam prije svega sramotu. Sramotu zbog ovakvih natpisa koje odmah uklonimo. Inače, grafiti su se redovno počeli pojavljivati nakon sramotne epizode u Supetru. Udovoljavanje radikalnoj desnici, netrpeljivost i mržnja s ovih zidova preselila se i doslovno eksplodirala prije nekoliko dana u samom centru Zagreba, i to ispred Vlade i Sabora. Eksplodirala je ispred onih koji su to svih ovih godina ignorirali, prešutno prihvaćali i pametno koristili da bi dospjeli na vlast. Ispred onih koji su svojim ignoriranjem dopustili da se ovaj prilagodljivi fašizam lagano useli u društveni prostor Hrvatske. Danas se premijer zbog te eksplozije vozika u vozilu od 6 milijuna kuna i govori o gnijezdu mržnje", napisala je Marković na Facebooku.

"Suzbijanje govora koji potiče radikalizaciju i mržnju moguće je jedino osudom i kažnjavanjem. Prvi korak je usuglašavanje da je protuustavni pozdrav 'za dom spremni' govor mržnje i da u tom slučaju nema nikakvog dvostrukog kriterija i toleriranja u 'iznimnim' i 'prigodnim' situacijama. Sukladno tome, nužno je na najdrastičniji način sankcionirati govor mržnje i svako ovakvo pisanje. Kako sam napisala na početku ovog teksta, sram me ovih natpisa, ali na njih treba ukazivati s ciljem upozoravanja na stanje u društvu jer blagonaklonost društva spram ovakvih poruka dovodi do sve veće normalizacije mržnje i nasilja u društvu. I Bojan Glavašević, nije da nemam inboks, ali ovo je više javno", dodala je Marković.

Markov trg pun policije nakon napada na policajca - 2 Policija istražuje poruke podrške napadaču koji je pucao u policajca pred Vladom

Ranjeni policajac sanitetskim vozilom prevezen u bolnicu Sindikat policijskih službenika reagirao na snimku napada na policajce ispred zgrade Vlade: "Itekako se radi o terorističkom činu"  

Kad se ovakvi grafiti pojave u mom rodnom gradu osjećam prije svega sramotu. Sramotu radi ovakvih natpisa koje odmah...

Objavljuje Ivana MarkovićNedjelja, 18. listopada 2020.