Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži drastične kazne

Sramotni grafiti u Supetru: "Prvi korak je usuglašavanje da je protuustavni pozdrav 'za dom spremni' – govor mržnje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković, objavila je na društvenoj mreži fotografije grafita punih mržnje. Kako je i sama navela, kad ugleda takve prizore – osjeća, prije svega, sramotu.

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra na Braču, objavila je u ponedjeljak na društvenoj mreži fotografije grafita s porukama mržnje prema Srbima. U svojoj objavi napisala je da bi prvi korak za rješavanje radikalizacije i mržnje bio usuglašavanje o protuustavnom pozdravu 'za dom spremni'.

Smatra da je govor mržnje nužno sankcionirati na najdrastičniji način te da blagonaklonost društva prema takvim natpisima vodi u normalizaciju mržnje i nasilja.

"Kad se ovakvi grafiti pojave u mom rodnom gradu, osjećam prije svega sramotu. Sramotu zbog ovakvih natpisa koje odmah uklonimo. Inače, grafiti su se redovno počeli pojavljivati nakon sramotne epizode u Supetru. Udovoljavanje radikalnoj desnici, netrpeljivost i mržnja s ovih zidova preselila se i doslovno eksplodirala prije nekoliko dana u samom centru Zagreba, i to ispred Vlade i Sabora. Eksplodirala je ispred onih koji su to svih ovih godina ignorirali, prešutno prihvaćali i pametno koristili da bi dospjeli na vlast. Ispred onih koji su svojim ignoriranjem dopustili da se ovaj prilagodljivi fašizam lagano useli u društveni prostor Hrvatske. Danas se premijer zbog te eksplozije vozika u vozilu od 6 milijuna kuna i govori o gnijezdu mržnje", napisala je Marković na Facebooku.

"Suzbijanje govora koji potiče radikalizaciju i mržnju moguće je jedino osudom i kažnjavanjem. Prvi korak je usuglašavanje da je protuustavni pozdrav 'za dom spremni' govor mržnje i da u tom slučaju nema nikakvog dvostrukog kriterija i toleriranja u 'iznimnim' i 'prigodnim' situacijama. Sukladno tome, nužno je na najdrastičniji način sankcionirati govor mržnje i svako ovakvo pisanje. Kako sam napisala na početku ovog teksta, sram me ovih natpisa, ali na njih treba ukazivati s ciljem upozoravanja na stanje u društvu jer blagonaklonost društva spram ovakvih poruka dovodi do sve veće normalizacije mržnje i nasilja u društvu. I Bojan Glavašević, nije da nemam inboks, ali ovo je više javno", dodala je Marković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Govor mržnje Policija istražuje poruke podrške napadaču koji je pucao u policajca pred Vladom

Pročitajte i ovo Ranjeni policajac sanitetskim vozilom prevezen u bolnicu Pitaju se - ima li odgovornih u MUP-u? Sindikat policijskih službenika reagirao na snimku napada na policajce ispred zgrade Vlade: "Itekako se radi o terorističkom činu"  

Kad se ovakvi grafiti pojave u mom rodnom gradu osjećam prije svega sramotu. Sramotu radi ovakvih natpisa koje odmah...

Objavljuje Ivana MarkovićNedjelja, 18. listopada 2020.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene