Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučila državna komisija

Gradnja Pelješkog mosta može početi: Odbijene žalbe Strabaga i Astaldija

Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Odbijene žalbe Strabaga i talijansko-turskog konzorcija zbog kojih je bila zaustavljena gradnja Pelješkog mosta.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je kao neosnovane žalbe Strabaga i zajednice ponuditelja koju čine talijanski Astaldi i turski IC Ictas koje su uložene na odluku o odabiru u ograničenom postupku javne nabave za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama.

Pročitajte i ovo Pelješki most (Foto: Hrvatske ceste) - 7 Radi se punom parom Strabag počeo gradnju pristupnih cesta, na gradilištu za Pelješki most 410 kineskih i 60 hrvatskih radnika Radovi na Pelješkom mostu krajem lipnja 2019. (Foto: Hrvatske ceste) - 6 Komisija odlučila Strabagu odbijena žalba protiv Avaxa: Grci mogu graditi Stonsku obilaznicu

Odluka o odbacivanju žalbi donesena je 21. ožujka, dva puna mjeseca otkako su podnesene. 

Strabag je u svojoj žalbi optužio tvrku China Road and Bridge Corporation da je koristila dampinške cijene te da su zbog velikog interesa Narodne Republike Kine da uđe na tržište Europske unije primali državne potpore, što Austrijanci ocjenjuju protivno pravnoj stečevini Europske unije.

Iznimno niske cijene kineske tvrtke bile su povod i za žalbu talijansko-turskog konzorcija koja je uslijedila nakon Strabagove. 

Državna je komisija u odluci, između ostalog, navela da su kao neosnovane odbijene tvrdnje o nezakonitosti odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja zbog "neuobičejeno niske cijene". 

"Ovo i kod činjenice da su cijene ponuda žalitelja kao i odabranog ponuditelja veće od procijenjene vrijednosti predmeta nabave, koju nitko u postupku pravne zaštite nije osporavao", kaže se u odluci.

Dodaje se i da žalitelj nije dokazao da bi niža ponuda ponuditelja u dvanaest troškovničkih stavki (kojih u cijeloj ponudi ima više stotina) trebala sa stanovišta važećih propisa rezultirati obveznom primjenom instituta neuobičajeno niske cijene. "Žalitelji nisu niti dokazali da bi se u konkretnom slučaju radilo o dampinškim cijenama i da je odabrani ponuditelj korisnik državnih potpora", kaže se u odluci.

Pojašnjava se i da je naručitelj u ovom "izuzetno složenom postupku javne nabave" postupao u skladu s odredbama koje uređuju pitanje neuobičajeno niske cijene te je u postupku pregleda i ocjene ponuda utvrđivao je li u sumnju dovedena mogućnost izvršenja predmeta nabave.

U međuvremenu je na cijeli projekt uložena i treća žalba. Predala ju je austrijska tvrtka Swietelsky, a odnosi se na gradnju pristupnih cesta Duboka-Sparagovići. Navedena cesta duga je 12 kilometara, a uključuje i gradnju dvaju tunela, jednog vijadukta i dvaju mostova. Procijenjena vrijednost radova iznosi 482 milijuna kuna.

O dampingu odlučuje Europska komisija

Goran Matešić, predsjednik DKOM-a, ukazao se pred novinarima, li nije htio detaljnije obrazlagati njihovu odluku uputivši javnost da sve može pogledati na njihovim stranicama

Rekao je da nakon rješenja DKOM-a odluka o odabiru kineskog konzorcija postaje izvršna, a s danom sotave smatrat će se da je ugovor sklopljen. 

Matešić je rekao da nisu utvrđivali je li u kineskoj ponudi riječ o dampingu, već da je to trebao utvrđivati naručitelj koji je i provodio postupak javne nabave. "Naručitelj nije posumnjao i nije vodio postupak neuobičajeno niskih cijena. Državna komisija ne vodi postupak utvrđivanja dampinških cijena nego Europska komisija jer se radi o jedinstvenom, europskom tržištu", rekao je Matešić, dodajući da na njih nije bilo nikakvih pritisaka, dok komentare u novinama ne smatra pritiscima na rad DKOM-a. 

Ukoliko se njihovo rješenje bude rušilo pred Upravnim sudom, to neće odgoditi početak radova "osim ako se ne posluže nekim alatom, takozvanom privremenom mjerom koju također odobrava sud", rekao je Matešić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene