Počela je sezona čišćenja dimnjaka, a požari na području Osijeka sve su učestaliji. U samo tjedan dana zabilježeno je više intervencija nego cijelu prošlu sezonu. Zbog nemara ili uštede brojni građani zanemaruju čišćenje, što zna dovesti i do tragičnih situacija.

Galerija


Samo u posljednjih pet dana osječki vatrogasci imali su sedam intervencija zbog požara dimnjaka.
A dimnjačari ističu da su se požari dogodili kod osoba koje su odbijale dimnjačarske usluge. ''Smatraju da je to trošak koji oni mogu uštedjeti, a ne razmišljaju o sigurnosti sebe i svojih ukućana'', kaže Dejan Lončarić, direktor tvrtke Dimnjak d.o.o.

Vezani članci Požar u zagrebačkim Srednjacima (Foto: Silvio Novosel/Dnevnik.hr) Požar u zagrebačkim Srednjacima: Gorio stan na 15-om katu nebodera, vlasnik se nagutao dima Slika nije dostupna Gori ogromno kemijsko postrojenje, požar guta spremnike s plinom, naftom i kemikalijama

No, ima i savjesnih građana. A kako ne bi došlo do velikog zla, struka upozorava. ''Trebaju redovito servisirati svoja trošila jer trošila se spajaju na dimnjak. Trebaju provjeravat uredan rad tih trošila'', objašnjava dimnjačar Denis Balažić.

A prvi pokazatelji da nešto nije u redu s dimnjakom i da treba pozvati vatrogasce su vrući zidovi i huktanje u dimnjaku.

Dimnjačari ističu i kako je u Hrvatskoj više od 70% dimnjaka neispravno. Iako su stari, Zakon propisuje obavezno čišćenje i kontrolu jednom na godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr