Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDAH ZA OBRTNIKE

Nikad kraja parafiskalnim nametima, ali neke pristojbe građani više neće morati plaćati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. rujna ukinute su upravne pristojbe za registraciju obrta i promjene u Obrtnom registru što je nastavak smanjivanja parafiskalnih nameta i neporeznih davanja, koji će poslovni sektor financijski rasteretiti za oko 80 milijuna kuna godišnje.

Temeljem Zaključka Vlade kojim je prihvaćen Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja s 1. rujnom na snagu je stupila nova Uredba o Tarifi upravnih pristojbi kojom se smanjuje broj tarifnih brojeva s 95 na 58.

Pročitajte i ovo Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca IZRAČUNALI IZNOSE Poslodavci Vladi: "Hitno režite parafiskalne namete, kriza će biti teška"

Najznačajnija izmjena je u dijelu Općih pristojbi da se za rješenja za koja nije propisana posebna pristojba i žalbe protiv rješenja više ne plaćaju upravne pristojbe pred tijelima državne uprave, upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima u obavljanju povjerenih poslova državne uprave.

Ukidaju se pristojbe iz pojedinih posebnih područja, i to: gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva (rasterećenje oko 1,2 milijuna kuna), katastarske pristojbe (rasterećenje oko 3,6 milijuna kuna), pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina, pristojbe za zaštitu kulturne baštine te pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja.

Od pristojbi za obavljanje djelatnosti ukidaju se pristojbe:

- za upis obrta u Obrtni registar u iznosu 250 kuna

- za upis u registar povlastica i za izdavanje povlastice u iznosu od 250 kuna

- za upis promjena u Obrtni registar u iznosu od 150 kuna

- za ovjerenu presliku rješenja o upisima promjena u Obrtnom registru u iznosu od 40 kuna

Zadržavaju se pristojbe za:

- izdavanje rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 300 kuna

- za izdavanje rješenja o priznavanju pojedinih dijelova inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 150 kuna

Djelomično se ukidaju i pristojbe iz područja unutarnjih poslova (rasterećenje oko 69,3 milijuna kuna), prometne pristojbe (rasterećenje oko 2,6 milijuna kuna), pristojbe u području zdravstva (rasterećenje oko 2 milijuna kuna), i pristojbe za zaštitu okoliša.

Ukidanjem navedenih pristojbi očekuje se administrativno i financijsko rasterećenje pristojbenih obveznika odnosno smanjenje prihoda državnog proračuna u ukupnom iznosu od oko 80 milijuna kuna.

Novina je posebno područje u Tarifi upravnih pristojbi - Pristojbe za zaštitu od ionizirajućeg zračenja. Ovdje nije riječ o uvođenju novih pristojbi, već o pristojbama koje su ranije bile u posebnom području Pristojbe u području zdravstva.

Novost je i oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe za izdavanje uporabne dozvole za određenu građevinu oštećenu potresom na kojoj se ostvaruju određena prava te za izdavanje građevinske i uporabne dozvole za zamjensku obiteljsku kuću koju vlasnik samostalno gradi, sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene