Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani se žale na buku

LNG terminal u Omišlju krenuo s radom, a u budućnosti bi trebao osigurati energetsku neovisnost Hrvatske

Aktualno Galerija LNG terminal u Omišlju LNG terminal u Omišlju Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal u Omišlju kreće s radom - 2 LNG terminal u Omišlju kreće s radom - 2 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal u Omišlju kreće s radom - 3 LNG terminal u Omišlju kreće s radom - 3 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal u Omišlju kreće s radom - 4 LNG terminal u Omišlju kreće s radom - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 LNG terminal u Omišlju kreće s radom - 5 Galerija 1/6 >>
LNG terminal u Omišlju je počeo s radom iako su mještani dugo bili protiv tog projekta. Kako pomiriti strateški projekt i život lokalnog stanovništva doznala je naša Katarina Jusić.

LNG terminal u Omišlju od sada je u komercijalnoj upotrebi. Prvi brod s plinom stigao je jutros. Riječ je o brodu Tristar Ruby koji je stigao s 143.000 kubnih metara ukapljenog prirodnog plina i uspješno se vezao u luci posebne namjene terminala za UPP plin. On je priključen na plutajući terminal.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Iznenađeni smo" Prvi put u svijetu: LNG terminal na Krku počeo s prekrcajem plina u kamione Katarina Jusić CIJENE RASTU Usred smo ozbiljne energetske krize: Doznajte koliko imamo vlastitih zaliha plina

Brod s plinom stigao je iz SAD-a i tu bi trebao ostat do nedjelje. Na ovom se terminalu do početka listopada i kraja plinske godine očekuje između 20 i 22 broda koji bi trebali stizati s plinom iz cijelog svijeta što je korak prema energetskoj neovisnosti Hrvatske. Pitanje je stoga kako pomiriti ovaj strateški projekt Hrvatske i mještane.

I prije izgradnje terminala bilo je puno polemika oko toga. Mještani općine Omišalj su danima, dok je brod prolazio faze testiranja, kao i na dan otvaranja upozoravali na buku i vibracije s terminala. Sam direktor LNG Hrvatska danas nam je potvrdio da je buke bilo, ali isto tako kaže kako oni provode mjerenja i da je sve u skladu s pravilima.

Građani se žale, bučno je unatoč obećanjima

Sanja iz Omišlja rekla je kako joj buka ne ometa san, ali kako ipak stalno čuje zvukove. Njezin sumještanin Branko ljut je jer je jaka buka prisutna unatoč obećanjima političara da je neće biti.

"Mi smo osigurali novi izbor plina, nije limitiran, može dolaziti iz više izvora, a što se tiče buke, sada se izvodi line-up dva postrojenja i kada se to za par sati prilagodi vjerujem da će biti buka manja", potvrdio je direktor LNG terminala Hrvoje Krhen.

Pitali smo ga i za nedavne probleme s brodom za vrijeme olujne bure na Kvarneru, kaže da je izlazak remorkera redovita procedura, ali na vremenske uvjete s obzirom na nov brod, novu posadu i novu mikrolokaciju vremenom će se priviknuti.

Mještani s kojima smo danas razgovarali očekuju da se poduzmu svi koraci kako bi se buka s kojom su živjeli danima utišala, bilo to bukobranima ili nekim drugim načinima, jer kažu nam sa svojim upozoravanjima i akcijama neće stati dok se to ne riješi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene