Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije istekla domena

Građani satima nisu mogli do COVID potvrda preko interneta, iz Ministarstva objasnili u čemu je bio problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Online izdavanje COVID potvrda danas dobar dio dana nije funkcioniralo, a Ministarstvo zdravstva demantira da je razlog tome istek domene mzss.hr.

Naime potvrde se nisu mogle podizati zbog pada informatičkog sustava koji se dogodio, kako tvrdi Jutarnji list, zbog toga što Ministarstvo zdravstva nije produžilo korištenje stare domene mzss.hr na koju su usmjerene ostale domene iz sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Organizacija rada Kako će raditi bolnice na dan izbora: Ministarstvo objavilo upute Slika nije dostupna Što trebaju raditi? Obiteljski liječnici žestoko o COVID potvrdama: ''Problemi u provedbi i administriranju cijepljenja dosegli su novi vrhunac. Molimo građane da ne dolaze...''

Ministarstvo demantira tu informaciju i objašnjava kako izdavanje potvrda nema nikakve veze s domenom za koju je ministarstvo odlučilo da je neće produžiti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na napise u medijima u kojima se navodi domena mzss.hr kao razlog tehničkih poteškoća pri izdavanju COVID digitalnih potvrda, Ministarstvo zdravstva odbacuje navedene tvrdnje objašnjavajući da se mzss.hr s namjerom nije produljila, jer više nije bilo nikakve potrebe za istom, te sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda nema nikakve uzročno-posljedične veze s istekom domene mzss.hr. Kao što i piše u članku, vlasništvo Ministarstva zdravstva nad domenom mzss.hr prestalo je 7. kolovoza te ju je nakon toga CARNET automatiziranim procesom pustio u slobodnu prodaju. Da je neproduljenje spomenute domene razlog neizdavanja EU digitalnih COVID potvrda, tehničke poteškoće bi se pojavile još 7. kolovoza.

Razlog povremenih tehničkih poteškoća, koje su se javljale tijekom kraćeg vremenskog razdoblja, je jučerašnja migracija poslužitelja domenskih imena (DNS) na novu infrastrukturu te, prilikom detektiranja navedenih poteškoća, iste su u roku sat vremena otklonjene te su registri zdravstvenog sustava ponovno dostupni za izdavanje EU digitalnih potvrda.

Važno je objasniti javnosti da sve .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom, a njima upravlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET. Članak 19. Pravilnika i Članak 8. Izmjena i dopuna Pravilnika navodi da naziv domene za pravne osobe mora sadržavati registrirano ime ili registrirano skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena. Budući da je MZSS skraćenica ministarstva koje više ne postoji te pripadni OIB nekadašnjeg ministarstva nije aktivan, CARNET ne bi ni dopustio produljenje domene mzss.hr.

Nadalje, u članku se navodi da je Ministarstvo zdravstva propustilo platiti domenu mzss.hr što je još jedna neistina, jer besplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe osnovane po hrvatskom pravu te fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u Republici Hrvatskoj. Štoviše, državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju pravo, sukladno već gore navedenom Pravilniku CARNET-a, i na besplatne sekundarne domene, a mzss.hr je bila upravo jedna od takvih domena.

Što se tiče navoda da je za domenu Ministarstva zdravstva zadužena tvrtka Navada d.o.o., ističemo da je to još jedna u nizu neistina jer IT infrastrukturu Ministarstva zdravstva održava tvrtka Comping d.o.o. s kojom Ministarstvo uspješno surađuje čitav niz godina.

Stoga navedene navode Ministarstvo zdravstva ocjenjuje kao potpune neistine koje nepravedno insinuiraju na propust Ministarstva zdravstva te neutemeljenim izvještavanjem podcjenjuju i uznemiruju javnost".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene