Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na akciji upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održanoj u ponedjeljak, 12. svibnja u Požegi upisalo se 92 građana.


U ponedjeljak, 12. svibnja, na akciji održanoj u Požegi u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisalo se 92 građana . Darivanjem krvi u akciji upisa koju je Zaklada Ana Rukavina organizirala na poziv gđe. Irene Jurković iz Gradske knjižnice i čitaonice, građani Požege su povećali šanse za život teško oboljelih.

Vezani članci Požar kod Požege - 5 Borba s vatrenom stihijom: Vatrogasci gase šumski požar nedaleko od Požege, gori nepristupačan teren Požar u Požegi - 2 Požar u Požegi: Vatra sa šupe prešla na krov kuće, vatrogasci je pokušavaju spasiti

Svi građani koji su sudjelovali na akciji upisa mogli su, na temelju iskustva Ankice Begić kojoj je život spasio američki Indijanac iz plemena Komanči, saznati i kako točno Zaklada djeluje. Ankica Begić je ovom prigodom predstavila svoju knjigu 'Indijanac Komanč – moj brat po krvi', dnevnik u kojem je opisano njezino liječenje i susret s njezinim darivateljem, a koji može poslužiti kao edukativno štivo svima koji se nađu u sličnoj situaciji.

Koncertom za život građani doprinijeli u spašavanju ljudskih života

Zaklada Ana Rukavina akcijom upisa u Požegi, uz organizacijsku pomoć Gradske knjižnice i čitaonice, nastavlja svoju misiju širenja Registra koji danas broji više od 44.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Što je veći broj potencijalnih darivatelja upisanih u Registru, veća je i mogućnost da se spase životi oboljelih diljem svijeta.

'Zahvaljujem se Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi što nam je pomogla u organizaciji naše 245. akcije upisa u Registar, kao i gospođi Begić koja je još jednom podijelila s nama svoje iskustvo. Njezino je izlječenje pravi dokaz da se lijek, odnosno ozdravljenje, nalazi u drugom čovjeku koji, kao što je to u njenom slučaju, može biti i miljama daleko', izjavila je Mirta Vrančić iz Zaklade Ana Rukavina.

Svi građani Požege koji su dali svoju krv za tipizaciju pomažu oboljelima diljem svijeta jer je hrvatski Registar dio svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide). Do danas je iz hrvatskog Registra dana nada za spas 41 života. Od toga je 24 transplantata bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 17 za primatelje izvan Hrvatske

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook