Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iz Glazbenog kluba Jabuka u utorak su upozorili da radnici po nalogu Grada Zagreba, kao što su to počeli činiti krajem 2016., ponovno nezakonito nastavljaju rušiti terasu kluba, zbog čega pozivaju Ministarstvo kulture da zaštite taj kultni zagrebački klub, koji za četiri dana slavi svoj 50. rođendan.


"Četiri dana prije 50. rođendana, Grad Zagreb je započeo nezakonito rušenje Jabuke. Jutros u 10 sati, uz prisustvo zaštitarske tvrke Bilić-Erić, Grad Zagreb je srušio binu na terasi Jabuke" poručuju iz kluba na svojim Facebook stranicama.

Vezani članci Sezona jabuka u punom jeku (Foto: Dnevnik.hr) Iznimno plodna godina: Iako ih ima u cijeloj Hrvatskoj, na uvoz je potrošeno 8 milijuna eura Sinša Orlić o havariji na Jadranu (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Izbjegnuto najgore, ronioci uspjeli zatvoriti rupu: ''Kako su stvari jutros stajale, izgledalo je kao da će brod potonuti''

Napominju kako je prije nešto više od godinu dana provaljeno u klub te je nezakonito otuđen dio terase koji je klub nesmetano koristio više od 40 godina, "a danas je devastacija kluba nastavljena daljnjim nezakonitim rušenjem, iako se oko Jabuke na sudu vode dva spora".

Iz GK Jabuka navode kako je policija po njihovoj prijavi popisala sve osobe koje su sudjelovale "u ovom barbarstvu" te protiv njih i svih odgovornih najavljuju podnošenje kaznenih prijava.

"Za opstanak Jabuke borit ćemo se svim zakonitim sredstvima", ističu iz kluba te apeliraju na Ministarstvo kulture da zaštititi Jabuku kao kulturnu baštinu te ne dopusti "da ju isti barbari razore kao sto su to napravili i Saloonu".

Inače, kada su u prosincu 2016. radnici provalili, a zaštitari zatvorili terasu kluba, zbog radova na obližnjoj osnovnoj školi koja zid dijeli s tim klubom, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako se klub neće zatvoriti, ali da se može dogoditi da klub ne vodi ista osoba kao do sada, poručivši da je "Jabuka uvenula jer se vodi jako loše".

Takva njegova izjava izazvala je žestoko negodovanje zagrebačkih kulturnjaka i svih drugih koji pohode taj klub, ističući da će "Jabučari", kako se nazivaju oni koji redovito vikende provode u Jabuci, svojim tijelima braniti njihovo omiljeno okupljalište. (Hina)