Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene GUP-a

Na mjestu vojarni niknut će golf igrališta, luksuzne vile i marine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa Volim Pulu traži da se Muzil odmah otvori za građane, a ne kada se izgrade vile.

Grad Pula svoje bivše vojarne, smještene na poluotoku Muzilu, namjerava prenamijeniti u uspješnu turističku priču, a idućeg tjedna trebale bi se usvojiti i izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojima će se to omogućiti.

Pročitajte i ovo Stare jezgre - 2 Po uzoru na Veneciju Hoće li i biser Jadrana naplaćivati ulaz? Turisti: "Platili bismo i 10 eura"; Domaći: "Ni slučajno, ne želimo biti samo za elitu" Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

Na tom ogromnom području koje zauzima gotovo četvrtinu Pule predviđena je prenamjena u zonu golf igrališta, izgradnju luksuznih vila, apartmana i marina. S tim da se vrata Muzila, tvrde u gradu, otvaraju za sve građane. Ministar Darko Lorencin te planove podupire kao i planove za sva područja koja uključuje projekt Brijuni Rivijera. Međutim, u ovim najavama Inicijativa volim Pulu, sastavljena od brojnih stručnjaka, politologa i građana vidi tek elitni turizam koji bi građanima zapečatio ionako predugo zatvorena vrata.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić najavljuje da će Muzil biti dostupan svim građanima.

'Muzil mora biti dostupan svim građanima i to je ono što je grad Pula u svim prostornim planovima definirao. Straha da građani neće moći nogom pristupit Muzilu, nema. Također, nema govora o nikakvim zatvorenim turističkim resortima već upravo suprotno. Muzil ima 170 hektara, od čega je oko 12 posto predviđeno za izgradnju dok će na 83 posto biti zelene površine', najavljuje gradonačelnik Pule.

Sve izgrađene površine, tvrdi Miletić, bit će javne, a obećava i brojna nova radna mjesta. Snažan otpor planu pruža inicijativa Volim Pulu. Koplja se lome oko zelenih površina i sadržaja zbog kojih bi, kako tvrde, Muzil građanima mogao ostati samo san.

Dušica Radojčić, politologinja, kaže: 'Ono što mi želimo je da se područje počne koristiti odmah, da od njega ima koristi lokalna zajednica.'

Budućnost Muzila: Tajni svijet nakratko otvoren za javnost

S njom se slaže i Emil Jurcan, arhitekt, koji ističe kako je inicijativa Volim Pulu predlagala da se područje Muzila postepeno razvija; ne s jednim megalomanskim projektom koji zahtjeva jednog investitora već da bude više gospodarsko turističkih namjena.

Svaki od njihovih prijedloga koje je potpisalo 1500 građana je odbijen jer Grad ionako ima zadnju riječ. Ministar turizma Darko Lorencin pak tvrdi; 'za ovaj će projekt trebati još puno vremena i rada'. No i njega će, baš kao i Kupare, u što kraćem roku pokušat pripremit za investitore.

'Po tom istom načelu pripremat će se svi ostali projekti. I na području Katarina Monumenti imamo poznatog investitora', ističe Lorencin. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene