Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo pola godišnjeg proračuna

Grad Krk pred bankrotom? Moraju isplatiti 18,5 milijuna kuna odštete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradu Krku prijeti bankrot! 18,5 milijuna kuna s kamatama, odnosno gotovo polovicu godišnjeg gradskog proračuna moraju platiti bivšim vlasnicima zemljišta koja su prošloga stoljeća uzeta u društveno vlasništvo. Grad tim zemljištima ne raspolaže, no ako ne plate odštetu, prijeti im ovrha.

Tmurni su se oblaci nadvili nad Krk. Pravomoćnom sudskom presudom za deset tisuća metara četvornih moraju platiti 18,5 milijuna kuna s kamatama. 'Danas, nakon 44 godine, zemljište je oduzeto 1969. godine - grad ustvari plaća tržišnu vrijednost tog zemljišta vlasnicima koji su prije 44 godine izvlašteni', kazao je Dario Vasilić, gradonačelnik Krka.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države

Dvanaest milijuna kuna koštati će Krčane samo ovo igralište za mini golf. Nadaju se da će izbjeći bankrot prodajom druge gradske imovine. Ni igralište, ni tereni, a ni parcele s privatnim obiteljskim kućama nisu u vlasništvu grada koji polovicu proračuna mora izdvojiti za obeštećenje.

>>
Na Krku zarađuju i od smeća: Evo kako!

'Ljudi se žale jer su im uzeli i traže svoje. Obešteti bi ih trebalo svakako, ali možda na neki drugi način', kazao je jedan mještanin. Taj drugi način traže i lokalni čelnici.

'Presude su pale! Jedino što mogu reći da mislim da država tu treba pomoći gradovima i općinama jer je država to i uzrokovala. Slijednik svake države je neka nova država, mi uvijek imamo svoju državu samo se mijenjaju sistemi, prema tome očekujem da im se pomogne', kazao je župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

Krčani će tražiti plaćanje obeštećenja na rate. Nadaju se da manjak neće osjetiti građani. 'Proračun smo već napravili za 2014. godinu na način da se redovni standardi sačuvaju, standardi u društvenim djelatnostima, vrtići, škole i socijala. Ono što će zasigurno ostati zakinuto su investicije, kapitalni projekti grada.', kazao je Vasilić.

Iako je presuda pravomoćna, tražit će pomoć Ustavnoga suda tvrdeći da je zakon neustavan, a ako treba, kažu na Krku, pravdu će tražiti i u Strasbourgu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene