Tko udomi psa - dobije novčanu nagradu. Takvu stimulaciju daju u Koprivnici. No da na kraju ne ispadne da se psi udomljavaju samo zbog novca, a poslije okolo šetaju raspušteni, pripremili su i neke mjere. Uvjeravaju da zloupotrebe životinja neće biti.

Galerija


Psi iz koprivničkog skloništa spremni su za udomljavanje. Uz njih ide i novčana nagrada.

Vezani članci Mali gadovi (Foto: thechive.com) - 15 Kućni ljubimci mogu biti pravi mali gadovi, vlasnici ih uspjeli uhvatiti na djelu Irski vučji hrt (Foto: boredpanda.com) - 9 Ponosni vlasnici uslikali svoje divovske pse koji su tolike maze da to može biti problem

„Odlučili smo potaknuti ljude na udomljavanje s nagrađivanjem od 1000 kuna“, kaže Tomislav Golubić iz komunalnog odjela grada Koprivnice.

U Gradu kažu da su svjesni mogućih zloporaba pa su se osigurali.

„Da bi ostvarili pravo na subvenciju morat će potpisati ugovor s Gradom. Ugovorom se obvezuju da će držati psa u uvjetima koji su propisani i našim komunalnim odlukama i Zakonom o zaštiti životinja. Ako se ne drže, novac će morati vratiti“, objašnjava Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika.

Ugovorom, grad zadržava pravo nadzora tri godine. Nadzor bi obavljali komunalni redari.
„Neće biti nikakvog rasporeda, niti protokola. Komunalni redari imaju pravo nenajavljeno kontrolirati držanje kućnih ljubimaca. Kazne su od 300 do 2000 kuna, a tu je i opasnost od vraćanja 1000 kuna subvencije“, dodaje Golubić.

Strogih propisa, ima još. Financijska pomoć moći će se dobiti za najviše tri psa, a novčanom nagradom nadaju se smanjiti pritisak na koprivničko sklonište za životinje.

Azil veterinarske stanice trenutačno broji - više od 100 pasa.

„Znamo da nije jako popularna mjera subvencionirati udomljavanje pasa, ali željeli smo na neki način olakšati početak građanima koji bi se odlučili, a nećkaju se zbog nekih većih troškova, da se oduče na udomljavanje“, zaključuje Ostriž.

I životinji pruže novi dom.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr