Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak se u Buenos Airesu sastala s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem s kojim je razgovarala o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u toj državi, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, gospodarstvu i kulturi.

Galerija


"Razmjenili smo puno razmišljanja oko toga kako poboljšati odnose dviju država, kako Hrvatska može pomoći Argentini u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine i potpisivanja sporazuma s Mercosurom", istaknula je predsjednica, spomenuvši južnoamerički trgovinski savez u kojemu se nalaze Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je Venezuela suspendirana.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Efraim Zuroff (Foto: Pixsell) Grabar-Kitarović odgovorila Zuroffu: "Neprihvatljivi su vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Hrvatskoj" Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Argentini (Dnevnik.hr) "Samo zlonamjerni mogu iz Predsjedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima"

Savez surađuje i s drugim južnoameričkim državama te je u procesu potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom.

"Posebna tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini, a u tom kontekstu smo naravno govorili i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", otkrila je Grabar-Kitarović. Argentinskom kolegi hrvatska predsjednica poklonila je i hrvatski dres s njegovim imenom na leđima.

S Macrijem je razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje koja će biti tema i hrvatsko-argentinskog gospodarskog foruma koji se održava u utorak. U izaslanstvu Hrvatske gospodarske komore koje će sudjelovati na forumu bit će predstavnici 18 hrvatskih tvrtki.

Dvije države su potpisale i ugovor o daljnjoj kulturnoj suradnji, a Grabar-Kitarović se susrela i s predsjednicom argentinskog parlamenta.

Zahvalila je Hrvatima koji su prisustvovali svečanostima polaganja vijenaca na Trgu San Martin, izrazivši zadovoljstvo što su "pokazali da su ponosni argentinski građani, no da i dalje održavaju veze i vole svoju Hrvatsku". U Argentini živi između 200 i 250 tisuća pripadnika hrvatske zajednice.

Grabar-Kitarović je na višednevnoj južnoameričkoj turneji tijekom koje će osim Argentine posjetiti i Čile i Brazil. Posljednji posjet hrvatskog predsjednika Argentini dogodio se 1994. kad je tamo bio Franjo Tuđman, a kad je riječ o Čileu zadnji je tamo bio predsjednik Stjepan Mesić 2005. godine.

Predsjednica je u Buenos Aires stigla u nedjelju kad se i susrela s predstavnicima hrvatske zajednice u obližnjem Lujanu i Cortinesu, nakon čega je nazočila misi na hrvatskom jeziku u Bazilici de Lujan. Sudjelovala je na hodočašću tamošnje hrvatske zajednice te se sastala s franjevcima iz Perua i časnim sestrama iz staračkog doma za Hrvate. Također se u obližnjem mjestu Cortinesu sastala s dijelom hrvatske zajednice koja tamo živi.

U utorak će u La Plati posjetiti i policijsku školu "Juan Vucetich" ("Ivan Vučetić"), nazvanu po Hrvatu imigrantu osnivaču daktiloskopije, te održati predavanje u Institutu CARI.

Zadnjeg dana boravka u Argentini, u srijedu, posjetit će hrvatske zajednice u San Miquelu de Tucumanu i Rosariju.

Predsjednica će u Tucumanu također posjetiti Sveučilište San Pablo gdje će joj biti dodijeljen počasni doktorat, a u Rosariju će otvoriti počasni konzulat RH, nakon čega u četvrtak putuje u Čile. (Hina)