Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je na pragu Europe, a bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović napušta domaću politiku.


S mjesta veleposlanice u Washington otputovala je u Bruxelles gdje sutra stupa na novu dužnost  postala je je jedna od šest pomoćnika glavnog tajnika NATO saveza. Koferi su spakirani i sve je spremno.  Ljeto će za Kolindu Grabar Kitarović biti radno.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa'' Kolinda Grabar-Kitarović Državni vrh podržava ideju da se bivša predsjednica kandidira za glavnu tajnicu NATO-a: ''Možda je čak prekvalificirana...''

'Apsoluto mi je namjera i želja za hrvatsku učiniti što je moguće više Ni jedan član NATO-a ne može zanemariti činjenicu da dolazi iz neke zemlje i da zagovara interese te zemlje', rekla je Kolinda. U Americi kao veleposlanica bila je 4 godine. Surađivala je s Obamom ali i s Bushem. Za njezina mandata ušli smo u NATO. Sada zajedno s obitelji kreće u nešto potpuno novo.

'Nisam se dvoumila to je nešto što svi pa i djeca trebaju prihvatiti, oni su znali da je to određeni rok trajanja i da možemo otići u bilo kojem trenutku', izjavila je Kolinda Grabar Kitarović. Bila je jedna od najbližih suradnica Ive Sanadera. Počela je karijeru davno s njim u ministarstvu znanosti, bila ministrica vanjskih poslova.

Već prije izbora 2007. odnosi su se promijenili. A nakon izbora za nju uz vrh HDZ-a nije bilo mjesta. 'Ne postoji razočaranost političkom scenom promjene se stalno događaju treba biti spreman, moja odluka nije bila motivirana unutarnjom politikom Hrvatske ni na koji način', dodala je pomoćnica glavnog tajnika NATO saveza.

U Americi ju je dočekala vijest o odlasku Ive Sanadera, njegovu bijegu, istragama, pritvoru i sve priče o korupciji ljudi s kojima je nekada dobro surađivala. 'Bila sam iznenađena kao i većina njegovih kolega no to sam doživjela kao normalni proces kod kuće i trebalo se prilagoditi novim okolnostima, a suradnja s predsjednicom vlade je bila uistinu izvrsna', dodala je.

Hrvatske će se kolegama osim privatno u buduće susretati na sastancima sa suprotne strane stola. 'Jedna od mojih deviza je Carpe diem. prilike koje se pruže pokuašavam iskoristiti na najbolji način',.poručila je.  Upravo diplomatski o nikome ništa ne želi reći, a ni to je li odlazak u Bruxelles konačno zbogom hrvatskoj politici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju