Kolinda Grabar- Kitarović (Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar- Kitarović (Dnevnik.hr)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak u Jeruzalemu da će Izrael njegovati ostavštinu bivšeg predsjednika i premijera Shimona Peresa i izrazila je nadu u nastavak izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.


'Peres već neko vrijeme nije vodio Izrael, iako je bio sugovornikom brojnim državnicima i dok je bio u mirovini, ali držim da će Izrael njegovati njegovu ostavštinu sada kad ga više nema', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović nakon sudjelovanja na Peresovu pogrebu na nacionalnom groblju na brdu Herzl u Jeruzalemu.

'Duboko se nadam da će se nastaviti mirovni proces koji je došao do zastoja, ali on nije nepremostiv, kako bi se našlo rješenje za dvije države, ali isto tako i za sigurnost Izraela', rekla je hrvatska predsjednica u izjavi hrvatskim novinarima.

Na ispraćaju su se okupili predstavnici sedamdesetak zemalja među kojima i hrvatska predsjednica, a u hrvatskom je izaslanstvu bio je i poznati oskarovac i preživjeli iz holokausta Branko Lustig.

Poduži popis državnika uključio je i američkog aktualnog i bivšeg predsjednika Baracka Obamu i Billa Clintona, francuskog predsjednika Francois Hollandea i bivšeg šefa države Nicolasa Sarkozyja, njemačkog predsjednika Joackima Gauka, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, britanskog princa Charlesa i španjolskog kralja Filipa VI., talijanskog premijera Mattea Renzija, britanskog i austrijskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona i Sebastiana Kurza. Iz Velike Britanije stigao je i bivši premijer David Cameron. Na posljednji ispraćaj došao je i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

'Ovako veliki broj državnika i crkvenih velikodostojnika, od sadašnjeg i bivšeg američkog predsjednika, državnog tajnika, kraljeva do palestinskog predsjednika Abasa dokazuje koliko se cijeni Izrael i koliko se cijeni Shimon Peres kao državnik', rekla je hrvatska predsjednica, dodajući da je Peres bio čovjek od kojeg treba učiti.

Naglasila je kako su svi govori koji su istaknuli Shimona Peresa kao državnika koji je bio jedan od utemelijtelja modernog Izraela i mnogo napravio za obranu i sigurnost zemlje, jednako isticali i drugu stranu, da je priznavao Palestincima pravo na državnost.

O Peresu su na posljednjem ispraćaju govorili Obama i Clinton, izraelski čelnici, ali i članovi njegove obitelji, dva sina i kći.

'Njegova je obitelj govorila o njegovom karakteru, o tome koliko je bio jednostavan, pristupačan i koliko je brinuo o obitelji, o svojoj državi, ali isto tako i o miru na Bliskom istoku i općenito o globlanim odnosima'.

Na ispraćaj se osvrnuo i Branko Lustig koji je rekao kako nije vjerovao da će biti toliko ljudi i toliko govornika i da će reći tako lijepe stvari o Shimonu Peresu. Skup ga je podsjetio, kako kaže, na onaj održan 2015. u Auschwitzu gdje se povodom 70. obljetnice oslobođenja tog nacističkog logora smrti okupio također ogroman broj svjetskih državnika. Lustig, oskarovac i preživjeli iz holokausta, svoju je nagradu Oscar za film 'Schindlerova lista' poklonio prošle godine u trajno vlasništvo memorijalnom centru holokausta Yad Vashemu.

Kovač: Hrvatska će Peresa pamtiti kao prijatelja

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač upisao se u petak u izraelskom veleposlanstvu u knjigu žalosti u povodu smrti bivšeg predsjednika i premijera Shimona Peresa, 'velikog svjetskog državnika, jednog od glavnih arhitekata mirovnog procesa na Bliskom istoku i hrvatskog prijatelja'.

'U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova i u svoje osobno ime molim da primite izraze naše duboke i iskrene sućuti povodom smrti Shimona Peresa, bivšeg predsjednika i predsjednika vlade Države Izrael', napisao je ministar Kovač.

Također je napisao da je Shimon Peres bio 'veliki svjetski državnik koji se borio za svoja načela i bio jedan od glavnih arhitekata mirovnog procesa na Bliskom istoku'.

'Hrvatska, koju je i posjetio, pamtit će ga kao svog prijatelja', stoji na kraju poruke ministra Kovača.

Veteran svjetske politike i jedan od najvećih državnika modernog doba Shimon Peres preminuo je u srijedu u bolnici u Tel Avivu, dva tjedna nakon teškog moždanog udara.

Peres, koji je bio posljednji živući politčar iz naraštaja osnivača Izraela, pokopan je između dvojice bivših premijera Yitzhaka Rabina i Yitzhaka Shamira. (Hina)