Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podjelila i promaknuća

Grabar Kitarović čestitala Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je čestitku pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH u prigodi Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske.

U prigodi 24. obljetnice prvog postrojavanja Zbora narodne garde Republike Hrvatske 28. svibnja 1991. godine u Kranjčevićevoj, predsjednica Republike posebno se prisjetila svih poginulih i preminulih sudionika obrambenog Domovinskoga rata i iskazala počast i zahvalnost hrvatskim dragovoljcima i braniteljima, svima koji su nesebično dali svoj život i zdravlje za slobodnu, neovisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

"Svoju slobodu i neovisnost obranili smo u Domovinskom ratu, a iskustva i pobjednički duh u njemu stečen ugradili smo u stvaranje suvremenih Oružanih snaga Republike Hrvatske, dopunjujući ih i dograđujući novim znanjima i sposobnostima kako bismo još više podigli razinu sposobnosti sustava obrane, koji može odgovoriti na suvremene sigurnosne prijetnje. Izgrađene vojne sposobnosti u skladu sa NATO normama te doprinos Oružanih snaga međunarodnom miru i sigurnosti, bili su važni čimbenici pri donošenju odluke o ulasku Republike Hrvatske u punopravno članstvo u NATO savez i Europsku uniju.

Oružane snage Republike Hrvatske danas su suvremena, uvažavana, i učinkovita profesionalna vojna organizacija, ustrojena i organizirana u skladu s mogućnostima hrvatske države, pripravna u svakom trenutku odgovoriti sigurnosnim izazovima. Obučene i osposobljene za tradicionalne vojne zadaće, Oružane snage jednako tako daju velik doprinos u obavljanju zadaća pomoći hrvatskim građanima u slučaju nesreća i kriza, elementarnih nepogoda, operacija traganja i spašavanja te pomoći i prijevozu oboljelih i unesrećenih.

Svoje sposobnosti za potrebe provedbe humanitarnih misija Oružane snage potvrdile su u potpori civilnom stanovništvu u protupožarnim i protupoplavnim djelovanju i na području susjednih te drugih partnerskih i savezničkih država", kaže se među ostalim u poruci predsjednice i vrhovne zapovjednice.

O profesionalnosti hrvatskih Oružanih snaga, o visokoj razini odgovornosti i međunarodnoj prepoznatljivosti te snažnom vrednovanju hrvatske vojske koja je na ponos cijeloj Republici Hrvatskoj, govore pohvale koje dobijaju pripadnici Oružanih snaga na dužnosti u međunarodnim misijama, istaknula je predsjednica poželjevši im da časno i odgovorno izvršavaju dužnost i sretno se vrate.

"Izvor uspješnosti naših Oružanih snaga je domoljublje, znanje i osposobljenost hrvatskoga vojnika, dočasnika i časnika. Naša trajna obveza je nastaviti činiti sve kako bi hrvatski vojnik imao odgovarajuće uvjete za obavljanje svakodnevnih dužnosti te bio što pripravniji i još suvremenije opremljen za izvršenje zadaća koje mu se postavljaju", navodi se u poruci predsjednice Grabar Kitarović, koja je čestitala svima promaknutim, nagrađenim, odlikovanim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga.

"Svim vojnicima, dočasnicima i časnicima, namještenicima i službenicima čestitam Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske, uz želju da s istim žarom koji nas je vodio u obrani naše Domovine, pridonosite izgradnji i jačanju sposobnosti i ugleda Oružanih snaga Republike Hrvatske i naše Domovine Hrvatske“, stoji u čestitki Predsjednice Republike.

Promaknuća i odlikovanja u povodu Dana OSRH

U prigodi 28. svibnja, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je, na prijedlog ministra obrane, odluke o promicanjima i odlikovanjima za 134 pripadnice i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U čin general-pukovnika promiče se general-bojnik Mate Ostović, u čin general-bojnika brigadni generali Mladen Fuzul i Slaven Zdilar, a u čin brigadne generalice brigadirka Gordana Garašić.

U čin brigadira promiču se pukovnici Željko Nakić, Božo Poljak, Dražen Sebastijan, Zlatko Radočaj, Stjepan Kužir, Darko Dogan, Damir Radočaj, Darko Vukosavić, Darko Podrug i Mirko Jakopčić.

U čin pukovnice promiču se bojnice Vlasta Zekulić, Anđelka Mikulić i Jasminka Stipić, u čin kapetana fregate kapetan korvete Davor Vrhnjak, a u čin pukovnika bojnici Damir Šlat, Sulejman Tatarević, Zvonko Matković, Tihomir Pavičić, Željko Peklarić, Zdenko Šprišić, Jasminko Gregović, Vice Olujić, Frano Tokić, Dragan Lučić, Jozo Stanić, Zdravko Šaflin, Goran Zubak i Damir Barišić.

U čin bojnice promiču se satnice Gordana Verstovšek, Ružica Brkljača, Snježana Rogić, Vlatka Jakupec i Snježana Katavić, u čin kapetan korvete poručnik bojnog broda Antonio Palošek, a u čin bojnika satnici Damir Jaušovec, Ilija Mandir, Dražen Musić, Siniša Ante Kozina, Nikola Matić, Vlado Pavlinec, Stjepan Kolar, Dražen Mazur, Robert Poljak, Denis Farkaš, Marinko Ivanković, Željko Bura, Ivan Ribar, Robert Barković, Miljenko Bregović i Marko Strunje.

Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, odlikovan je bojnik Nino Pinter. Redom bana Jelačića, za vojne zasluge u ustroju i razvitku Oružanih snaga Republike Hrvatske odlikovan je brigadni general Boris Zdilar, a za vojne zasluge u ustroju i razvitku Oružanih snaga i iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Redom bana Jelačića odlikovan je brigadir Ivan Turkalj. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su brigadir Branko Plazanić, pukovnik Željko Belić i satnik Damir Ivančić. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su pukovnik Jerko Ivanković i pukovnica Vesna Tadić, bojnici Renato Paradi, Tihomir Tomac i Slavko Topić, satnik Željko Selak, stožerni narednici Davor Filković i Ladislav Polović, nadnarednik Jurica Mikšić, skupnik Stipo Kunčak i razvodnik Filip Vugdelija. (Hina)

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su pukovnici Siniša Ciglenečki, Vladimir Horvat i Milan Posel, te satnici Silvije Grgić i Marijo Mlinarić, priopćeno je iz Ureda predsjednice RH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene