Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haški sud je danas zaključio da američki odvjetnik Gregory Kehoe, koji brani generala Antu Gotovinu, nije u sukobu interesa zato što je prije toga radio kao haški tužitelj.


Obrane generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u travnju su zajedno prijavile predraspravnom vijeću i Tajništvu Haškog suda Gregorija Kehoea zbog sukoba interesa. 

Vezani članci Slika nije dostupna Haag naredio Hrvatskoj obustavu postupaka protiv Gotovinina tima Slika nije dostupna Gotovinina obrana traži usmenu objavu presude

Prema njima Kehoe je za mandata u tužiteljstvu od 1995.-1999. radio i na predmetu Oluja te stoga ne može biti branitelj u istom predmetu.

Predraspravno vijeće je zaključilo da je točno da je Kehoe u tom razdoblju radio u tužiteljstvu ali nije, kako je to tvrdila Čermakova i Markačeva obrana, sudjelovao u izradi tužiteljske i istražne strategije u predmetu Oluja i nije bio zadužen za nadzor istrage zločina počinjenih u vrijeme Oluje te se stoga može zaključiti da Kehoe nije u tome sudjelovao "osobno ili u značajnoj mjeri".

Vijeće je zaključilo i da ga rad u tužiteljstvu ne stavlja u
povoljniji položaj u odnosu na druge strane u predmetu "Gotovina, Čermka i Markač".

General Gotovina optužen je zaedno s generalima Čermakom i Markačem za zločine počinjene tijekom Oluje.